Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

Sol Undurraga: Het strand

door An-Sofie Bessemans

3+ - Het strand, heet dit zoekboek van de Spaanse illustratrice en architecte Sol Undurraga. Elke spread van dit grote boek heeft het strand als setting, steeds op een ander tijdstip en vanuit verschillende gezichtspunten. De prenten wervelen! Vooraan vind je een lijstje onder de noemer ‘Niet vergeten!’ dat je helpt uitkijken naar een aantal objecten en personages. Het zijn vaak logische benodigdheden voor op het strand, denk maar aan een petje, zonnebrandcrème met UV-factor 30, een zonnebril, een bal, een parasol, maar de lezers worden ook aangemoedigd om te zoeken naar een ijsbeer (!), een hondenbeen en uiteraard twee blote badgasten.  

Elke spread krijgt een bijschrift dat het uur geeft en een korte beschrijving, waarvan alleen de eerste wat poëtischer klinkt: ‘Vissers laten de eerste voetafdrukken achter in het zand’. Je ziet de verschillende soorten bedrijvigheid die we associëren met de kust: de visserij, de handel in vis, het onderwaterleven, het kusttoerisme met de surfers, de plezierbootjes, het kitesurfen, de badgasten en zonnekloppers, het vermaak op de dijk en het kamperen, zelfs het wat ruigere kantje dat bepaalde badsteden ook hebben. Hier gaat het om een badplaats met vulkanen en ander entertainment op de dijk. Alomtegenwoordig zijn natuurlijk ook de meeuwen.
 
Op het strand zelf zie je een grote diversiteit aan mensen en dieren. Twee mannen - een wit, een van kleur - met een string aan wandelen hand in hand het water uit, er zijn dames in monokini en burkini, heren met een Freddy De Vadder-snor of met een handdoekje om de schouders, er is een krokodil met een zwemband om en een harige beer die aan een lolly likt, er zijn olifanten en fanatieke snorkelaars. Het wemelt. Undurraga tekent het strandpubliek nogal grof, cartoonesk en vaak zijn haar menselijke figuren nogal vormeloos en hebben ze geen ingevulde gezichten.
 
Wat de kleuren betreft, beperkt ze zich tot blauw, rood, geel, wit en zwart, wat het zoeken niet makkelijker maakt. Drukke platen worden afgewisseld met minder drukke, wat zorgt voor wat opluchting. Naast het zoeken kun je uiteraard ook heel veel kijken en benoemen. Op het strand is er veel te zien: mensen die zich aankleden, hun handdoek uitschudden, joggen of suppen. Er zijn reddersstoelen, paalwoningen, ballontrossen, er trekt een processie voorbij, maar er zijn ook mensen van allerlei slag: in een rolstoel, met een koets, wielrenners, naaktzwemmers. Met het kijkgenot dat dit boek te bieden heeft en waarvoor Undurraga een prestigieuze Bologna Ragazzi Award mocht ontvangen in de categorie ‘Prima Opera’ (voor ongepubliceerde illustratoren), ben je wel even zoet.
 
Sol Undurraga: Het strand, Boycott Books, Amsterdam 2021, 32 p. : ill. ISBN 9789492986283

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri