Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2022

Maayken Koolen: Morgen gaan we verhuizen

door Jan Van Coillie

Maayken Koolen studeerde af aan de schrijversvakschool, richting poëzie. Daarvóór volgde ze de richting beeldhouwen aan de kunstacademie. In het prentenboek Morgen gaan we verhuizen zet ze beide ervaringen in.  

Voor haar tekenwerk hanteert ze een gemengde techniek met onder meer waterverf en wasco. Het opvallendst zijn de doorschijnende figuren en objecten, waardoorheen je de omtrekken van andere voorwerpen kunt ziet. Nog opvallend zijn de drukke composities: de kamer van Oscar staat vol knuffels en auto’s, de keuken overvol spullen en de woonkamer werkelijk boordevol. Dat is niet zomaar. Oscar en zijn mama gaan namelijk verhuizen. Natuurlijk neemt hij zijn lievelingsdier mee: de kameleon Sam. Op het moment dat hij die in de speciaal ervoor gemaakte doos wil stoppen, blijkt Sam verdwenen.
 
Oscar begint een wanhopige zoektocht en natuurlijk kan de kijker meezoeken. Dat is een hele uitdaging: Sam is ‘kampioen verstoppertje’, als kameleon kan hij zijn kleur aanpassen aan de omgeving. Komt daarbij dat elke ruimte overvol staat. Een leuke vondst is dat vooral Sams oog je helpt om hem te vinden. Overigens heeft Maayken Koolen al wat ervaring in het genre: ze publiceerde eerder meerdere zoekboeken, waaronder De ontvoering van Mona Lisa en De schat van schele karel (Clavis, resp. 2012, 2013)
 
De verhuiscontext is  heel herkenbaar, net als Oscars angst als hij Sam kwijt is, een gevoel dat ook goed in beeld is gebracht. Op zeker ogenblik werd ik wel even uit het verhaal getild, toen Oscars mama voorstelde een ander dier te kopen of een raceauto met afstandsbediening ter vervanging van Sam, een voorstel dat toch wel vragen oproept.
 
Morgen gaan we verhuizen is een speels zoekboek, waarin de zoekopdracht goed geïntegreerd is in het verhaal, zonder dat die echt verrassend of origineel in beeld of onder woorden is gebracht.
 
Maayken Koolen: Morgen gaan we verhuizen, Querido, Amsterdam 2022, 28 p. : ill. ISBN 9789045126838. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2022

April in Spanje

John Banville

De aftocht

Anna Eble, Marleen Nagtegaal, Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek (sam.)

De draaischijf

Tom Lanoye

De val van de Taira

Anoniem

Er is nog tijd

Rodrigo García

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2022

De wereldgeschiedenis in 100 dieren

Simon Barnes en Frann Preston-Gannon (ill.)

Ik blijf ook altijd bij jou

Smriti Halls, Steve Small (ill.)

King en de drakenvlinders

Kacen Callender

Mevrouw Das en Meneer Ping

Rindert Kromhout en Natascha Stenvert (ill.)

Sneeuwwit

Daan Remmerts de Vries, Mark Janssen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri