Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2022

Emmanuel Guibert, Marc Boutavant (ill.): Ik ben een ezel / Een ezel zoals jij en ik

door An-Sofie Bessemans

6+ - De eerste twee delen in de reeks over de ezeljongen Ariol zijn Ik ben een ezel en Een ezel zoals jij en ik. In stripvorm krijgt de lezer enkele herkenbare, grappige verhaaltjes om zelf te lezen gepresenteerd. Recht uit het leven gegrepen: het worstelen met vroeg opstaan, de angst om gezichtsverlies te lijden in de turnles, je mond voorbijpraten, verliefd zijn, opgaan in een fantasiespel. Ook uitsluiten, ruziemaken, wild doen, ongelukjes hebben, niet goed op je spullen letten, dwepen met een idool en iets willen winnen zijn typische zaken eigen aan het leven van en met kinderen.  

Schrijver Emmanuel Guibert werkt enkele grappige scènes uit tot verhalen en knipoogt naar onder meer Van den vos Reynaerde door van Ariols vijand de gemene kat Tibert te maken. Het eeuwig zieke dutsje in de klas heet niet toevallig Paramol (in een vertaling van Sylvia Vanden Heede, die voor een speelse Nederlandse lezing zorgt met hoofdstuktitels als ‘De flappentapper’), lijdt aan astma, en blijkt in het zwembad ook voetwratjes te hebben. Marc Boutavant, een vaste waarde in het Franse illustratorenlandschap, tekent het arme schaapje steevast met een loopneus en een sjaal. Elk dier wordt in zijn eigenheid goed neergezet. Blikvangers in deze eerste nummers in de reeks zijn natuurlijk het veelzijdige hoofdpersonage Ariol zelf, het vieze varkentje Ramono, dat vol zwijnestreken zit, en Petula, de temperamentvolle krullenbol op wie Ariol stiekem verliefd is.
 
Een strip uit deze reeks werd bekroond met een Bologna Ragazzi Award en scenarist Guibert mocht voor zijn oeuvre de Grote Prijs op het Stripfestival in Angoulême ontvangen. In Frankrijk bestaat Ariol al meer dan twintig jaar en kent de serie veel succes. In de erg kindvriendelijke mix in een aantrekkelijke stripverpakking zit veel herkenbaarheid, humor (bijvoorbeeld ook lachen met je oude oma), maar ook een tikje complexiteit (zoals in de onzekerheid van een personage over wie hij is ten opzichte van de anderen; vooroordelen).
 
Emmanuel Guibert, Marc Boutavant: Ik ben een ezel / Een ezel zoals jij en ik, Lannoo, Tielt 2022, 68 p. : ill. ISBN 9789401484794/ 9789401484800. Vertaling uit het Frans door Sylvia Vanden Heede

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2023

Bloot verder

Jan Vanriet

De glazen tuin

Tatiana Ţîbuleac

Hoe ik de vissen ontmoette

Ota Pavel

Lege kasten

Maria Judite De Carvalho

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Duizend & ik

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Lieve vriendin

Paul Verrept, Tim Van den Abeele

Mensendieren

Yoko Heiligers

Water is voor vissen

Puck Koper

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri