Wat je moet doen als je een beer tegenkomt

6+ - Het is een morsige, woeste berenkop die je op de cover van dit half kolderieke, half informatieve prentenboek grimmig aankijkt, zodat je van meet af aan weet: met dit beest valt niet te spotten. En nochtans stapt een klein kereltje, stevig bepakt voor een avontuurlijke tocht met lichte tred het woud in. Hij gaat rustig zitten picknicken, neemt een bad in een ijskoude rivier, loopt relax bellen te blazen en jaagt zelfzeker een zwerm bijen weg… Niet zo veel om je zorgen over te maken dus, maar voor het geval dat, worden vervolgens een aantal richtlijnen gegeven. ‘Ga niet rennen, want beren rennen harder dan jij’; Ga niet zwemmen, want beren zwemmen sneller dan jij’; ‘Klim nergens in, want beren klimmen beter dan jij’. Wat je wél kunt doen: een spelletje spelen op je tablet, of een beer tekenen, want dat kun jij allicht beter dan de beer.  

Het is duidelijk dat de auteurs het licht willen houden en niemand willen afschrikken om van dieren in het wild te genieten, maar al gekscherend geven ze toch alvast dit mee: blijf in elk geval rustig, paniekeren kan slecht aflopen. Vervolgens worden de situaties en de richtlijnen specifieker: bij een encounter rustig achteruit lopen, niet wild met je armen staan zwaaien, als je voedsel bij hebt, laat dat dan aan de beer, niet schreeuwen, zing liever een liedje of vertel een mop. En als dat alles niet helpt, ga dood liggen en hoop op een goede afloop. In een PS helemaal achteraan op het schutblad krijg je nog mee dat bij een ijsbeer andere regels gelden.
 
Het is in se allemaal serieuze informatie die met veel humor wordt aangebracht. Het vraagt wel wat doorzicht en relativeringszin van de jonge lezer om het onderscheid te kunnen maken – een volwassen meelezer is aanbevolen -- hoewel het praktisch nut van deze gedragsregels hier te lande natuurlijk relatief is. Wat blijft is een grappig prentenboek waarin beer en boswandelaar elkaar in verschillende situaties ontmoeten. Linda Bondestam heeft de toon van de vertelling uitstekend in haar illustraties overgebracht, wat je meteen al in de coverillustraties ziet: de berenkop ziet er tegelijk woest en koddig uit. Binnenin laten de enorme close ups van een agressieve beer geen ruimte voor grapjes, terwijl het bellenblazende of stuntelig tekenende beest voor de nodige relativering zorgen. Het is knap illustratiewerk met grove, expressieve borstelstreken en ineenlopende kleuren.
 
Malin Kivelä, Martin Glaz Serup, Linda Bondestam: Wat je moet doen als je een beer tegenkomt, Hoogland & Van Klaveren, Amsterdam 2022, 36 p. : ill. ISBN 9789089673824. Vertaling van Om du möter en björn door Berd Ruttenberg. Distributie Pelckmans Uitgevers

© 2024 | MappaLibri