Frank en Bert op de fiets

3+ - Frank en Bert zijn beste vrienden, dat weten we uit het eerste prentenboek over dit duo dat eind vorig jaar verscheen. Ze zijn erg verschillend, Frank is een kleine slimme vos, Bert een kolossale, wat sullige beer. Maar dat staat de vriendschap niet in de weg. Speelden ze in het eerste boek verstoppertje, dan gaan ze nu fietsen. ‘Maar er is één klein probleempje. Bert kan niet fietsen.’ Het begint altijd wel goed, maar even later zwabbert Bert alle kanten op. ‘Oeps! / Oei! / Auw!’ En even later: ‘O nee! / Bert! / Pas op! / Ai!’ De lezer vindt op de prenten wat de opeenvolgende kreten veroorzaakt.  

Frank wil zijn vriend helpen en bedenkt een briljant plan… dat niet goed afloopt. En een ander briljant plan… dat niet voor herhaling vatbaar is. Bert komt ten slotte zelf met de oplossing. Het slot houdt, zoals we van deze auteur verwachten – ‘Oeps.’ – een leuke twist in, die de verhoudingen tussen de twee vrienden helemaal in balans brengt.
 
Naylor-Ballesteros weet heel goed hoe hij de aandacht van jonge kinderen vast kan houden. Wie het eerste boek kent, merkt al meteen dat hetzelfde concept wordt gevolgd: de vrienden gaan samen wat doen en wat voor Frank een fluitje van een cent is, daar worstelt Bert mee. En ook in de uitwerking zitten veel herkenningspunten: Franks blauwe mutsje en Berts roze sjaal uit het eerste verhaal zijn vervangen door een fietshelm voor elk in dezelfde kleuren. Roze en blauw lichten weer kenmerkend in het landschap op. Hetzelfde kale landschap als in het vorige boek overigens, waardoor de focus opnieuw volledig op de twee vrienden valt. Opvallend is hoe ze de hele tijd naar elkaar kijken en hoeveel wisselende emoties Naylor-Ballesteros in de blikken legt. De blikken, houdingen en gebaren zijn veelzeggend zonder dat de emoties nadrukkelijk worden geoffreerd.
 
Die subtiele toetsen zijn een bijzondere sterkte in de verhalen die Naylor-Ballesteros brengt. Er wordt in een paar woorden en een eenvoudig beeld zeer veel naar boven gehaald, denk maar aan het pijnlijke verhaal van de vluchteling dat in De koffer in superbe eenvoud gebracht wordt. Frank en Bert op de fiets gaat over vaak behandelde thema’s in kinderboeken: onzekerheid, vertrouwen, zelfvertrouwen en waarachtige vriendschap… En de levensles: als je een vriend hebt die achter je staat, lukt alles, ook al kom je (letterlijk) hobbels op de weg tegen. Wie die boodschap nog een keer wil brengen, moet oppassen dat ze niet afgezaagd en klef gaat klinken. Naylor-Ballesteros brengt ze op een hartverwarmende manier, zonder een spoor van sentimentaliteit of bevoogding. De toon is licht, de humor aanstekelijk, het verhaal blijft grappig, ook na meerdere leesbeurten.
 
Bij herhaald voorlezen kunnen kleuters gaandeweg de fijne details oppikken, de kleuren die bij de twee vrienden passen, bijvoorbeeld, en hoe ze op bepaalde momenten wisselen, de bobbel op het pad die onheil aankondigt, of het wel en wee van de slachtoffers van Berts fietskunst. De binnenflappen zijn helemaal gevuld met een breipatroon, wat herinnert aan Franks atypische, hartverwarmende huisvlijt uit het eerste boek.
 
Chris Naylor-Ballesteros: Frank en Bert op de fiets, Gottmer, Haarlem 2023, 32 p. : ill. ISBN 9789025777180. Distributie L&M Books

© 2024 | MappaLibri