Het kankerkampioenschap voor junioren

Via collega-auteur Bibi Dumon Tak kwam Edward Van de Vendel in contact met Roy Looman: ‘Je moet Roy ontmoeten. En daarna moet je een boek over hem schrijven.’ Die ontmoeting resulteerde in een intense samenwerking tussen de bekroonde auteur en de tiener die lymfeklierkanker overwon.
Wat begint als een quasi zorgeloos coming-of-age verhaal met de 15-jarige Max (pseudoniem van Roy) in de hoofdrol, ontaardt in een nachtmerrie als bij de tiener lymfeklierkanker wordt vastgesteld. Meteen neemt Max een strijdlustige houding aan; ‘Dit is het ziekste spelletje dat ik ooit heb gespeeld – maar ik kan ongelooflijk slecht tegen mijn verlies, dus ik ga niet dood. Dan weet je dat alvast.’ Een ingesteldheid die door het verhaal heen kenmerkend is voor Max en feilloos aan het inlevingsvermogen van de lezer appelleert. Dat is meteen een grote verdienste van zowel Roy Looman als Van de Vendel, want Max’ relaas is verre van vrolijk. Na het ontdekken van een knobbeltje boven het sleutelbeen, volgt een lijdensweg langs ziekenhuizen, behandelingen met chemo, operaties. De verregaande impact van Max’ ziekte en behandeling op het familieleven komt eveneens aan bod.
Als doorgewinterd auteur vermijdt Van de Vendel sentiment of dramatiek. Max’ emotionele rollercoaster krijgt levensecht gestalte en zijn typerende vechtlust werkt aanstekelijk. Het schrijversduo beperkt zich niet tot de kankerbehandeling, maar geeft een alomvattend verslag van Max’ omgang met z’n beste vrienden, er is het voetbal, de meisjes, feestjes. Sterk zijn ook de scènes na Max’ voorlopige ‘genezing, oftewel de kanker in remise. Een alles omvattende angst voor een terugval verlamt Max steeds meer en staat een zorgeloos participeren aan z’n omgeving in de weg. ‘Leven na kanker is hard werken,’ zo stelt de psychologe Isabel en dat blijkt geheel naar waarheid.
Het dagelijks leven in al z’n facetten komt dus ruimschoots aan bod, wat een levendig en vooral rijkgeschakeerd portret oplevert, zonder Max tot typevoorbeeld van de kankerpatiënt te maken. Integendeel, Max geeft blijk van een groot gevoel voor humor en (zelf)relativering en hij maakt de lezer schijnbaar moeiteloos deelgenoot van zijn wanhoop én euforie. Van de Vendel schrijft bijwijlen snedig, intens en beeldend proza, dat raakt en beklijft.
Het kankerkampioenschap voor junioren is een bijzonder aangrijpende en beklijvende leeservaring. Het oprechte verslag van Max’ onverschrokken strijd tegen kanker had perfect in het concept van de Slash-reeks gepast en zou meteen een bijzonder sterke aanvulling zijn geweest. Het zijn immers ‘boeken van bekende schrijvers geschreven op basis van het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere.’ Zowel Max’ unieke levensverhaal en omgang met de ziekte als Van de Vendels stilistische capaciteiten dragen daartoe onmiskenbaar bij. Vergeet Een weeffout in onze sterren, dit is een levensecht verhaal en bovendien beter geschreven ook.

Amsterdam : Querido, 2015, 215 p. ISBN 9789045117805

© 2024 | MappaLibri