Nog even achter mijn oortjes kriebelen

2+ - In de meeste gezinnen groeit spontaan een heus ritueel rond het moment waarop jonge kinderen ’s avonds naar bed moeten, ook in het gezin van Klein Konijn. Dit keer zijn de rollen echter omgekeerd, want peuters worden zélf de actieve begeleiders van het slaapritueel. Ze worden aangespoord om Konijns aandacht te trekken door op zijn schouder te tikken en in hun handen te klappen zodat hij zijn pyjama aantrekt. Vervolgens zijn de gekende vertragingsmanoeuvres aan de beurt. Konijns kussen moet nog opgeschud worden en natuurlijk wil hij alleen in zijn bed kruipen na het uitspreken van de juiste toverspreuk. Dan is het knuffeltijd. Klein Konijn wil achter zijn oortjes gekriebeld worden en zachtjes over zijn ruggetje geaaid. Wanneer de peuter Konijn eindelijk mag instoppen, wordt hij er nog fijntjes aan herinnerd dat hij die o zo belangrijke nachtzoen bijna vergat. En als dit lijstje volledig is afgewerkt, mag het licht écht uit. 
  
Soberheid staat duidelijk centraal in de prenten over een dubbele bladzijde. Enkel Klein Konijn en zijn slaapattributen worden afgebeeld tegen een effen beige of blauwe achtergrond. Het kleurgebruik binnen de tekeningen is ook minimaal. Konijns beddengoed is rood met speelse bolletjes en in zijn pyjama zijn enkel rode en blauwe tinten zichtbaar. In deze rustgevende illustraties komt de hoge aaibaarheidsfactor van Klein Konijn bijzonder mooi tot zijn recht. Hij is een stripachtig, wit, haast menselijk figuurtje met veel te magere armen en benen, een enorm hoofd en grote oren. Het roze schijntje op z’n neus en de roze blosjes op zijn wangen maken de vertedering compleet. Met enkele lijnen weet Jörg Mühle verbluffend echte emoties op de snoet van Konijn weer te geven. De hartstochtelijke geeuw van Konijn vóór hij in zijn bed stapt zal zowel peuters als hun ouders doen glimlachen. Eenzelfde soberheid is doorgetrokken tot op het niveau van de tekst. De tekst beperkt zich tot één specifieke opdracht per plaat, voorafgegaan door een complimentje voor het succesvol uitvoeren van de vorige opdracht. In deze droge opsomming van karweitjes ontspint zich een herkenbaar verhaal op peuterniveau over de ware betekenis van rituelen. 
Nieuw is het thema niet. Toch is dit een boekje dat eruit springt omdat het fijnzinnig afgestemd is op de noden van peuters. De stevige kartonnen bladzijden met afgeronde hoeken zijn bestemd voor herhaalde exploratie. De serene prenten met hun guitige details zullen peuters enerzijds stimuleren om de aandacht net iets langer te blijven focussen. Anderzijds vormt de summiere tekst een mooie overgang tussen de zuivere activiteitenboekjes voor baby’s en de prentenboeken met een volledig uitgewerkt verhaal voor kleuters. 
  
Haarlem : Gottmer, 2015, [22] p. : ill. Oorspr. titel: Nur noch kurz die Ohren kraulen. ISBN 9789025760472 

© 2024 | MappaLibri