Pim & Pom luistervriendjes

3+ - De poezen Pim en Pom mogen klassiekers worden genoemd in de Nederlandse kinderliteratuur. Mies Bouhuys schreef haar verhalen en versjes over de twee dieren tussen 1958 en 1968. Ze verschenen op de kinderpagina van Het Parool, met illustraties van Fiep Westendorp, die in die jaren in dezelfde krant ook een andere klassieker illustreerde: Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt. En al zijn het poezen, toch lijken Pim en Pom op Schmidts buurkinderen, met hun aanvullende persoonlijkheden, het ‘kattenkwaad’ dat ze uithalen en hun lieve verhouding tot ‘het gezag’, hier de vrouw, bij Schmidt de moeder.
In dit boek zijn de dialoogjes tussen Pim en Pom duidelijk als zodanig weergegeven, met Poms naam telkens in het rood en die van Pim in het blauw. Centraal in de gesprekken staat de vriendschap tussen de twee poezen. Ook al was er toen nog geen sprake van Facebook, toch scheppen de twee dieren tegen elkaar op over hoeveel vrienden ze wel hebben. Maar natuurlijk zijn zij twee de allerdikste vrienden. Dat vriendschap ook gepaard kan gaan met jaloezie, lees je in ‘Pollie’, waarin Pim zegt verloofd te zijn. En in de lente soezen ze lekker samen in het zonnetje. De dialogen worden afgewisseld met vrolijke liedjes over vliegles, de auto, het jasje, het bootje, briefjes en als slot de klassieker ‘Poezenbusje’, met die onvergetelijke regels uit het refrein: ‘Kom maar, stap maar in/ Het is het poezenbusje. Daarom heet het dus/ Pim- en Pomnibus’.
Op de cd leest Georgina Verbaan de dialogen met verve voor. Ze slaagt er schijnbaar moeiteloos in de twee poezen een eigen stem te geven: Pom bedachtzaam en rustig, want hij is Pims grote vriend; Pim altijd vol kinderlijk enthousiasme. Op de achtergrond hoor je geregeld geluiden om de verhalen echter te maken. Die geluiden zijn nog opvallender in het toegevoegde, langere hoorspel dat je niet in het boek vindt. Daarin wordt Pom ontvoerd door een enge man en Pim meegenomen door een circusolifant, een beest dat ze grappig omschrijft als een dier dat niet alleen van achteren maar ook van voren een staart heeft. Natuurlijk verlangen ze heel erg naar elkaar. Je kunt ervan op aan dat de kleine luisteraars sterk zullen meeleven en ook daar draagt de bewogen voordrachtkunst van Verbaan toe bij. Pim & Pom luistervriendjes is een verzorgd uitgegeven boek waarbij de cd een echte meerwaarde biedt.


Mies Bouhuys, Joren Van der Voort (muz.), Fiep Westendorp (ill.), Georgina Verbaan (vrt.), Pim & Pom luistervriendjes, Rubinstein Amsterdam, 2011, 42 p., ill. € 12,95. ISBN 9789047612018

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2011

© 2022 | MappaLibri