Radio rapido

3+ - De goede sint komt eraan en dat gaat elk jaar niet alleen gepaard met stromen reclame voor speelgoed, maar ook met cd’s en boeken met sinterklaasliedjes. Deze uitgave bevat dertien nieuwe liedjes, geschreven en gebracht door Levende muziek, een collectief dat muziek, workshops en theater voor kinderen maakt.
Een pluspunt van de cd is alvast de variatie aan ritmes en stijlen, van ballades over rock, rap en punk tot exotische muziek. Enkele liedjes zijn echt aanstekelijk: zo kun je op de ‘Pietenbeat’ maar moeilijk blijven zitten. Andere daarentegen klinken flauw of zelfs een tikje zeurderig, zoals ‘Hij is me vergeten’, waar het ritme wel past bij de inhoud, maar je allerminst op sleeptouw neemt.
Waar de muziek wel vaak aanstekelijk werkt, is dat veel minder het geval voor de teksten en al helemaal niet voor de tekeningen. De meeste rijmen klinken goedkoop of geforceerd: ‘Stiekem sluip ik naar beneden. / Kijken of hij toch al is geweest. / maar er liggen helemaal nog geen cadeautjes. / Dit is waar ik zo voor had gevreesd!’; ‘Zwarte Piet had wel geen pijn / toch vond hij dit niet erg fijn’ of ‘Plots werd de Sint heel radeloos. / Hij wist niet meer naar waar / dus nam hij zijn mobieltje / en sms’te maar.’ Slechts een paar keer weet een liedje de bekende clichés over Sinterklaas en Piet te overstijgen, zoals in ‘Is Zwarte Piet wel ziek’, waarin de verschillende ritmes in strofen en refrein de ondeugende inhoud versterken. Maar vooral de illustraties blijven steken in clichés met popperige, karakterloze figuren.
Waardoor dit project zich vooral probeert te onderscheiden, is wat op de kaft het ‘schoon Vlaams’ wordt genoemd. Een aantal liedjes wordt gezongen in een soort verkavelingsvlaams dat soms ook in de gedrukte tekst terug te vinden is: ‘Waar zitte gij’, ‘Geen pakskes voor mij’ of ‘Die mens die vindt mij dus wel ongelofelijk plezant’. In ‘Waar zitte gij’ gaat Wouter Berlaen helemaal Flip Kowlier achterna. De meerwaarde van het gebruik van streektaal in een liedjesboek voor kinderen is op zijn minst discutabel, bovendien wordt dit gebruik helemaal niet consequent doorgetrokken. Het is nog maar de vraag hoeveel ‘goesting’ Sinterklaas, die ‘onwaarschijnlijk straffe vent’, in dit project zal hebben of hoe ‘plezant’ hij dit zal vinden.

Levende muziek (muz.), Wim Kets, Ulrich Van Obberghen, Joke Gevaert, Emilie Timmermans (ill.), Radio rapido, Abimo Sint-Niklaas, 2013, 29 p., ill. € 14,95. ISBN 9789462340381

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2013

© 2024 | MappaLibri