Casablanca girl

14+ - Op de omslag van Casablanca girl staat een prachtig meisje met bruine ogen en bruin lang haar. In combinatie met de titel, die in sierlijke letters is afgedrukt, en een stempel met ‘Morocco’ denk je aan een luchtig verhaal over een vakantie of reis, maar zo’n verhaal is het geenszins.
De vader van de vijftienjarige Nadia is overleden, haar moeder is ziek van de verdovende middelen die haar nieuwe ‘vriend’ haar geeft en Nadia’s babyzusje is ook ziek. Haar toekomstperspectieven zijn zeer beperkt. Hoewel ze droomt van een opleiding tot verpleegkundige, loopt ze voorlopig ijsjes te verkopen op een heet strand. Haar moeders vriend is een pooier, die voortdurend laat merken dat hij er niet voor terug zal deinzen om ook Nadia aan het werk te zetten.
Nadia’s leven verandert door de kennismaking met de aardige student Karim. Nadat zowel haar zusje als haar moeder zijn overleden, ontvlucht Nadia het huis en vindt ze werk als kinderverzorgster. Op haar vrije dagen ontmoet ze Karim en droomt ze van een leven met hem. Dat deel van haar toekomstdroom moet ze opgeven; Karims ouders hebben een huwelijk voor hem gearrangeerd en hij verdwijnt uit haar leven. Hij heeft nog wel kunnen regelen dat Nadia naar Nederland kan gaan om daar haar langgekoesterde droom om een opleiding te volgen in vervulling te laten gaan. Nadia’s eerste station in Nederland is echter een nachtclub, waar een zekere Nicholas haar paspoort afpakt. Nadia weigert op al zijn oneerbare voorstellen in te gaan. Nadat Nicholas haar letterlijk de straat op slaat, wordt ze door politieagenten gevonden en komt ze in een speciale opvang terecht. Daar bevalt ze van Sarai, een dochtertje dat verwekt blijkt tijdens de ontmoetingen met Karim. Voor Nadia loopt het goed af: ze haalt haar middelbare schoolexamen (wat overigens wel ongelooflijk snel is), kan aan een opleiding tot verpleegkundige beginnen en koestert zowel de herinneringen aan haar ouders, zusje en Karim als haar dochter.
Gonneke Huizing heeft dit — helaas — uit het leven gegrepen verhaal spannend opgebouwd. In een proloog lezen we over een rechtszaak tegen Nicholas waarin Nadia getuige is. In het eerste hoofdstuk, ‘Nederland’, vertelt Nadia dat ze net bevallen is van haar dochter en komen allerlei herinneringen aan haar moeder en zusje naar boven. Daarna wisselen de hoofdstukken over Casablanca en Nederland elkaar af en vertelt Nadia wat haar in het afgelopen jaar allemaal overkomen is. Dat ze dat in de ik-vorm doet, maakt haar relaas nog indringender.
Huizing wil naar eigen zeggen haar boeken niet in eerste instantie een opvoedkundige boodschap meegeven, maar vooral dat 'de lezers gegrepen worden door mijn verhaal en dat het hen op de één of andere manier raakt', waardoor het verhaal 'iets toevoegt aan hun mening over de wereld om hen heen' (http://www.gonnekehuizing.nl). Het verhaal over Nadia grijpt je inderdaad soms bij de keel. Door de inkadering in de 'Life'-reeks en het nawoord over mensenhandel en de opvang van slachtoffers hiervan, krijgt dit verhaal duidelijk een voorlichtende en inzicht gevende functie. Het happy end van dit verhaal is hoogstwaarschijnlijk op veel slachtoffers helaas niet van toepassing, maar als lezer gun je het de niet alleen mooie, maar ook slimme, gevoelige en moedige Nadia van harte.

Gonneke Huizing, Casablanca girl, Huizing s.l., 2013, 141 p., € 14,9. ISBN 9789025112448. Distributie: Agora Uitgeverscentrum

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2013

© 2024 | MappaLibri