Vergeet-mij-nietje

3+ - Na het zeemzoete prentenboek Voor jou (2013), waarin Varken en Muis elkaar de liefde verklaren, verschijnt nu een nieuwe titel van Milja Praagman over beide dieren. Het opzet is opnieuw erg eenvoudig: Varken wil op reis, terwijl Muis na rijp beraad besluit om bij haar huis en planten te blijven. Muis' eenzaamheid wordt echter steeds sterker: ze mist Varken, heeft nauwelijks eetlust en verveelt zich stierlijk. Maar voordat het verkeerd afloopt, duikt Varken alweer op en volgt een liefdevolle hereniging.
Terwijl ze in de prenten inzoomt op de bijbehorende emoties, beschrijft Praagman in de tekst de verschillende stadia in het proces van afstand nemen en elkaar opnieuw vinden nogal letterlijk. Ze beperkt zich daarbij tot een opsomming van Muis' acties en gevoelstoestand. De taal is erg eenvoudig, op het kinderlijke af, met een vlak, rechtlijnig verhaaltje tot gevolg: ‘Muis poetst haar huis. Dan eet ze een snelle hap. En daarna weet ze niet wat te doen. Ze sloft naar bed.’
Met een schattig uiterlijk, grote ogen en een vertederende blik mikt Praagman in de illustraties vooral op een hoge aaibaarheidsfactor. Muis en Varken blijven echter nogal statische figuren, wat nog versterkt wordt door hen tegen een drukke achtergrond vol planten (onder andere vergeet-mij-nietjes) af te beelden. Praagman gebruikt enkel bij de vormgeving groen- en roodtinten, waardoor het geheel snel eentonig wordt. Slechts een enkel beeld weet emoties oprecht voelbaar te maken: een eenzame Muis die 's nachts hoog in een boom zit, de volle maan aanschouwend en tristesse uitademend.
Een doorzichtig, sterk geconstrueerd prentenboekje over loslaten en opnieuw toenadering zoeken, dat niet kan overtuigen.


Milja Praagman, Vergeet-mij-nietje, De Eenhoorn Wielsbeke, 2014, 25 p., ill. € 13,95. ISBN 9789058389268

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

© 2021 | MappaLibri