De Zweed

Ernst Grip is een man die al heel wat watertjes heeft doorzwommen. Vroeger werkte hij bij de veiligheidspolitie maar tegenwoordig staat hij in voor de beveiliging van de Zweedse koninklijke familie. Toch wordt hij op een dag bij zijn voormalige baas van de veiligheidspolitie geroepen. De Amerikanen hebben namelijk een man aangehouden van wie ze vermoeden dat hij een Zweed is. De man houdt echter de lippen stijf op elkaar en dus hopen de Amerikanen dat een landgenoot hem kan doen praten. Voor Grip het beseft, zit hij op een vliegtuig naar New York waarna hij via San Diego doorreist naar Diego Garcia, een atol middenin de Indische Oceaan waar Amerika een luchtmachtbasis heeft. Daar ontmoet Grip de Zweed I. die er al een tijdje vastzit.  
 
De Zweed is een titel met een dubbele betekenis, want om welke Zweed gaat het precies? Om I. die vastzit, of om Ernst Grip die zelf ook niet onbesproken blijkt te zijn? Schrijver Robert Karjel kan door een knappe constructie van de plot deze twijfel lang vasthouden. Dat er verschillende personages met een dubbele agenda rondlopen, wordt vrij snel duidelijk, maar iedereen lijkt een meester in manipulatie. Want waarom is het net Grip die naar Diego Garcia wordt gesommeerd? Ook agente Shauna Friedman, de contactpersoon van Grip met de Amerikanen, wil aanvankelijk niet prijsgeven waarom Grip op Diego Garcia is of wie I. is.
 
Het verhaal in het heden wordt afgewisseld met flashbacks waarin we I. leren kennen net na de tsunami van 2004. Tijdens de dagen na de ramp ontmoet I. een paar andere overlevers, namelijk de Tsjechische huurmoordenaar Vladislav, de mysterieuze verpleegster Mary, de Amerikaanse wapenhandelaar Adderloy en de geblondeerde Pakistaan Reza. In eerste instantie hangen ze de toerist uit, maar na enige tijd besluiten ze om samen een misdaad te beramen om aan geld te komen en hun leven in alle anonimiteit (ze zijn immers vermist na de tsunami) te kunnen leiden.  
 
Het is knap hoe Karjel heel lang in het midden kan laten wie nu precies wie manipuleert en hoe de vork in de steel zit, zonder dat de spanning er onder te lijden heeft. Dat doet Karjel met korte hoofdstukjes in een mooie, vlotte schrijfstijl. Het is overigens geen toeval dat De Zweed zich grotendeels afspeelt in militaire en geheime kringen. Karjel was in een vorig leven immers helikopterpiloot bij de Zweedse luchtmacht. Nu woont hij met zijn gezin in Stockholm en schrijft hij thrillers gebaseerd op zijn professionele ervaringen. Met De Zweed  toont Karjel alvast dat hij een spannend en boeiend verhaal kan vertellen. En het einde à la ‘The Usual Suspects’ komt voor een keer echt als een donderslag bij heldere hemel. Dat maakt dat je het boek nog een tweede keer wil lezen om na te gaan wat je allemaal over het hoofd hebt gezien.  
 
Amsterdam : Cargo 2015, 349 p. Vertaling van De redan döda door Jasper Popma. ISBN 9789023496038 

© 2024 | MappaLibri