Ontspoord

Michael Katz Krefeld won in zijn thuisland Denemarken met zijn debuut Før stormen de debutantenthrillerprijs in 2007. Een later boek, Sort sne falder, werd dan weer bekroond als beste Deense thriller van 2012 en genomineerd voor de prijs van de beste Scandinavische thriller. Leuke adelbrieven, maar is Katz Krefeld meer dan de volgende Scandinavische auteur die door de uitgeverijen in de grote poel van noordelijke talenten wordt gegooid? Of heeft de auteur ook echt iets toe te voegen aan de Scandinaviëgekte? Afgaande op Ontspoord lijkt het het laatste te worden.
Ontspoord is het eerste deel in een serie rond de eigenzinnige rechercheur Thomas ‘Ravn’ Ravnsholdt, die al een jaar met ziekteverlof is omdat hij de moord op zijn vriendin Eva niet kan verwerken. Ravnsholdt houdt zichzelf verantwoordelijk voor haar dood en heeft zich teruggetrokken op zijn woonboot in de haven van Kopenhagen. Daar wentelt hij zich in zelfmedelijden, eenzaamheid, cynisme en alcohol. Een oude vriend roept Ravnholdts hulp in wanneer zijn Poolse poetsvrouw hem vertelt dat haar dochter Masja al enige tijd vermist is. De vriend hoopt dat de dolende rechercheur het meisje kan terugvinden en door het speurwerk ook zijn leven weer op de rails kan zetten. Met enige tegenzin begint Ravnholdt aan het onderzoek. Dat brengt hem naar Stockholm, waar hij diep in de wereld van drugs en prostitutie terechtkomt. De eerste sporen leiden immers naar Slavros, de eigenaar van een groot Europees prostitutienetwerk, en een gangster die niet bekendstaat om zijn zachte aanpak.
Doorheen dit verhaal weeft Katz Krefeld nog een tweede plotlijn over een seriemoordenaar die jonge vrouwen in Stockholm vermoordt en hen als engelen achterlaat op vuilnisbelten. Afwisselend krijgen we de vooruitgang in beide verhalen te lezen en het is natuurlijk geen verrassing dat ze uiteindelijk samenkomen. Daarnaast lezen we ook fragmenten uit het dagboek van de verdwenen Masja. We weten wat er met haar gebeurd is en waar ze is, maar door het ontbreken van duidelijke tijdsaanduidingen in deze passages weten we niet of ze nog leeft. Daardoor weet de auteur de spanning erin te houden.
Katz Krefeld heeft met Ontspoord een harde thriller geschreven die de lezer de vreselijke details uit de prostitutiewereld niet bespaart en de Scandinavische onderwereld rauw en wreed presenteert. De auteur hanteert daarvoor korte hoofdstukken met veel actie. Rechercheur Ravnholdt is een boeiend personage, dat allengs onder je huid kruipt. Je voelt mee met zijn verdriet, maar je wil hem soms ook een schop onder zijn kont geven zodat hij zijn leven weer oppikt. Vast staat dat we nog meer boeken rond Ravnholdt mogen verwachten. Dat is een goede zaak en Katz Krefeld vestigt zich meteen als een te volgen nieuwe naam bij de Scandinavische thrillerauteurs.


Michael Katz Krefeld, Ontspoord, Prometheus Amsterdam, 2014, 352 p., € 10. ISBN 9789044626278. Vert. van: Afsporet door Bart Kraamer. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

© 2024 | MappaLibri