Het lied van de blauwe pinguïn

4+ - Petr Horácek wordt vaak vergeleken met Eric Carl, met wie hij een eenvoudige, expressieve stijl deelt. Hij is geboren in Tsjechië, maar woont Engeland, waar zijn prentenboeken gepubliceerd worden bij het gerenommeerde Walker Books. In Nederland brak hij door met Kleine muis zoekt een huis (2006), dat prentenboek van het jaar werd. Hij werkt bij voorkeur met collages waarbij hij uitgeknipte figuren aanbrengt op een geschilderde achtergrond.

Deze techniek werkt ook prima in Het lied van de blauwe pinguïn: de pinguïns springen hierdoor als het ware telkens naar voor uit het eindeloze landschap van sneeuw en ijs. Behalve blauw, wit en zwart maakt Horácek ook sporadisch gebruik van oranje en emerald groen, die een heel bijzondere gloed over de prenten leggen. Door het wit met grove borstelstreken aan te brengen, suggereert hij de ijzige koude winterstormen.  
Horácek speelt niet alleen met kleur en beweging, maar ook met compositie en camerastandpunt. De meeste prenten roepen de weidsheid van het poollandschap op over dubbele pagina’s, maar op bijzondere momenten zoomt hij in, bijvoorbeeld als de andere pinguïns de blauwe pinguïn afwijzen of wanneer de walvis dichterbij komt. Die witte walvis doemt voor het eerst op als een schim voor de mistige zon: een indrukwekkend beeld. Zo mogelijk nog imposanter is het dier in het licht van een feloranje zon.

Het verhaal in dit prentenboek is sober en bevat een duidelijke boodschap. De blauwe pinguïn wordt afgewezen omdat hij anders is. Eenzaam en verlaten droomt hij van een machtige witte walvis die hem komt halen. Hij maakt een lied voor het dier uit zijn dromen. Dat bekoort eerst een en dan de overige pinguïns. Als de witte walvis opduikt, weet de blauwe pinguïn waar hij thuishoort. Een hartverwarmend verhaal om de ijzige kou te trotseren. 
 
Rotterdam : Lemniscaat 2015, [30] p. : ill. Vert. van: Blue penguin door Jesse Goossens. ISBN 9789047707455

© 2022 | MappaLibri