Toegang geweigerd

12+ - Danny De Vos debuteerde in 2015 als jeugdboekenauteur met Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde. Dit debuut werd goed ontvangen en hoogstwaarschijnlijk zal dat met zijn nieuwe verhaal ook gebeuren. In een vlotte stijl en vanuit een groot inlevingsvermogen heeft hij hiermee een zeer actueel verhaal geschreven, dat zonder specifieke geografische aanduidingen een verhaal van alle tijden is. Het gaat namelijk over de komst van vluchtelingen in krakkemikkige boten naar een Grieks eiland, waar westerse toeristen zorgeloos willen genieten van hun all inclusive vakantie.

Zo ook het gezin van de veertienjarige Nick. Hoewel Nick en zijn oudere zus liever zelf hun zomervakantie hadden gepland, moeten ze dit jaar nog mee met hun ouders. Nicks vader geeft aan het begin van het verhaal al blijk van een op z’n minst kritische houding ten aanzien van immigranten, en deze houding heeft hij uiteraard ook wanneer er vluchtelingen uit zee worden gehaald vlakbij het strand van het hotel. Nicks houding is niet van meet af aan bepaald; hij is van nature nieuwsgierig. Vanaf het moment dat hij een tasje op het strand heeft gevonden met een paar sportschoenen, foto’s en een boekje met een voor hem onleesbaar handschrift, raakt hij geïntrigeerd door wat vluchtelingen beweegt om alles achter te laten en hoe het voor kinderen moet zijn om zo’n barre tocht mee te maken.

Wanneer hij oog in oog komt te staan met een gevluchte jongen, die Zaïd blijkt te heten, draaien z’n hersens op volle toeren: hij wil tijd met de jongen doorbrengen en hem ook proberen te helpen. Die hulp gaat heel ver en brengt Nick behoorlijk in de problemen vanaf het moment dat hij z’n polsbandje, dat toegang geeft tot het terrein van het hotel, aan Zaïd heeft gegeven, en zelf niet meer het hotel in kan. Het is nu voor Nick ‘toegang geweigerd’, waar het dat vaak voor anderen dan hij het geval is…

Hoewel er een paar toevalligheden in het verhaal zitten en met name de vader en enkele hotelgasten en -medewerkers wat eenzijdig uit de verf komen, is De Vos erin geslaagd om van Nick een sympathieke jongen van vlees en bloed te maken. Het invoegen van pagina’s met cursief gedrukte tekst, waarin de gedachten van Zaïd worden weergegeven, is een goede vondst van de auteur. Het zijn met name ook deze gedachten die de lezer zullen ontroeren. Het verhaal is ondanks de thematiek niet loodzwaar. Dat het een boodschap heeft, mag duidelijk zijn: onbekend kan bekend worden, en daardoor kan onbemind veranderen in bemind.

Amsterdam : Ploegsma 2016, 151 p. ISBN 9789021675909

© 2024 | MappaLibri