Ik zie je wel, ik hoor je wel

3+ - Toen in september 2008, kort voor de Kinderboekenweek met poëzie als thema, de maandelijkse Leespluim moest worden uitgereikt, kon de jury niet kiezen. Er lagen twee verzamelbundels voor van schrijfsters die hun sporen op het gebied van jeugdliteratuur meer dan verdiend hadden: Miep Diekmann met Ik zie je wel, ik hoor je wel en Nannie Kuiper met Soms zie ik 1000 lichtjes. Een onmogelijke keuze en dus werden er in september 2008 twee Leespluimen uitgereikt. Diekmann en Kuiper schrijven niet alleen erg plezierige versjes voor jonge kinderen, ze hebben beiden ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de taalontwikkeling van jonge kinderen.   
Van Miep Diekmans klassieker verscheen dit jaar de achtste druk. Deze bundeling van peuter- en kleuterversjes uit Wiele wiele stap (1977), Stappe stappe step (1979), Ik en jij spelen wij (1982) en Zóóó groot (1993) verscheen voor het eerst in 1996. Het zijn eenvoudige, speelse versjes over het dagelijkse wel en wee in een kinderleven: ’s avonds naar bed, logeren bij opa en oma, de straat oversteken, voor het eerst op de tram… Kenmerkend voor Diekmans stijl zijn de veel voorkomende alliteraties, waarbij ze speelt met ritme en klemtoon. Haar versjes zijn dan ook vaak erg melodieus, zoals in:
 
Ballonnetje blazen knal  
kapot <br /> 
de poes
schrikt zich rot
de poes
die is bang
 
bal bal ballonnetje
pang pang pang.
 
De versjes bekijken de wereld vanuit het perspectief van de ontdekkende peuters, waardoor de alledaagse en normale zaken plots een nieuwe, grappige invalshoek krijgen. In 'Lekker nat' lezen we bv.:
 
In het bad
 
foesj foesj foesj
foesjt de doesj
 
glip doet de zeep
 
in m'n bil zit een streep.
 
Kinderlijke verwondering en onschuldige ontwapenende vragen vormen de vertrekbasis van de verschillende thema's.  
 
Thé Tjong-Khing illustreerde het boek met eenvoudige zwart-wittekeningen, die ook gebruikt kunnen worden om samen met de peuter zoek-en-vind-spelletjes te spelen. Versjes en tekeningen vormen samen een bijzondere charmante combinatie. De lezer van vandaag moet wel op de koop toenemen dat Diekmans voorstelling van de leefwereld van de peuters, die stamt uit de jaren zeventig en tachtig, niet meer helemaal strookt met die van vandaag.  
 
In 1978 kregen Miep Diekman en Thé Tjong Khing een Gouden Griffel en een Gouden Penseel voor Wiele wiele stap.
 
Amsterdam : Querido 2016, 127 p. : ill. ISBN 9789045119212 

© 2024 | MappaLibri