De lekker lange agent

4+ - Wie De lekker lange agent in handen krijgt, zou zomaar kunnen denken dat het om een heruitgave van een boek uit de jaren ’60 gaat, was het niet dat Tjibbe Veldkamp stilaan als bekend prentenboekenmaker gaat gelden. Zijn boeken, waaronder de reeks rond Agent en Boef worden geregeld genoemd als het erom gaat ook van jongens enthousiaste boekenliefhebbers te maken.   
Ook in dit boek krijgen die een hoofdrol, samen met het meisje Janet. Alle drie willen ze graag agent worden, maar geen van hen is groot genoeg. Dan dient zich op het politiebureau een ‘lekker lange man’ aan, die prompt aan testen wordt onderworpen: verkeer regelen, poesjes redden en… de Drie Diefjes vangen. In een heerlijke omkering lukt dat de lekker lange man ook —al wordt hij daarbij telkens net een kindje korter.
 
De ondeugende eenvoud van het verhaal is Gustav Dejert op het lijf geschreven. Dat is opvallend, want de Zweedse illustrator tekende nooit eerder voor een prentenboek. Zijn werk bleef tot nu beperkt tot opdrachten voor reclame en tijdschriften en valt binnen de vintagestijl die al even zo populair is. In De lekker lange agent werkt dat uitstekend: het kleurgebruik, de grote geometrische vlakken en spaarzame details vatten precies de juiste sfeer van slapstick, achtervolging en verwarring.  
 
Opvallend is trouwens dat Dejert niet alleen qua stijl enkele decennia eerder te situeren is, maar ook in wat hij afbeeldt. Op het bureau van de politiechef prijkt bijvoorbeeld een ouderwetse telefoon met hoorn en auto’s hebben een duidelijk andere lijn dan vandaag. Leuk is hoe details in de tekening de plot prijsgeven: het voorgelezen kind kan slimmer zijn dan de hoofdagent. Zo raakt het meteen vertrouwd met de technieken die nog vaak in zijn of haar leesleven spanning en humor zullen genereren, de dosering van informatie en de wisselwerking tussen tekst en beeld.
 
Een pretentieloos maar geslaagd - en genderneutraal - prentenboek voor de jonge lezer.
 
Haarlem : Gottmer 2016, ill. ISBN 9789025765521. Distributie L&M Books 

© 2024 | MappaLibri