Niemandsland

Special agent John Puller is acht jaar oud wanneer zijn moeder hem, in haar beste kleren, van achter het badkamerraam toewuift en verdwijnt. Dertig jaar later beschuldigt een vroegere buurvrouw zijn dementerende vader, een oud-generaal, van de moord op zijn vrouw. John Puller wil zich tijdens zijn verlof wat verdiepen in de zaak, maar dat is na al die jaren niet zo eenvoudig. De tijd selecteert vaak herinneringen die we bewaren of wissen. En in zijn herinneringen zitten kennelijk dingen begraven die hij zich kennelijk niet wil herinneren.   
‘Het brein is niet bepaald een computer die exacte feiten uitbraakt. Het wordt beïnvloed door allerlei factoren zoals hoop en verdriet bijvoorbeeld. We willen allemaal beter lijken dan we in werkelijkheid zijn en we passen onze herinneringen vaak aan het verleden aan zoals we dat graag zien. Mensen liegen zichzelf voor. Ze maken zichzelf wijs dat hun motieven en hun handelingen zuiver zijn maar op een bepaald moment moeten ze de feiten accepteren zoals ze zijn.’
 
Waarom had zijn vader bijvoorbeeld gelogen tegen de politie over zijn verblijfplaats tijdens de verdwijning? Hoe zal hij ooit de waarheid kunnen vinden als hij die niet eens aan zichzelf wil bekennen? Vrij snel krijgt Puller te horen dat hij zijn carrière op het spel zet wanneer hij zich blijft bezig houden met de zaak. Maar wanneer oude bekende, inlichtingenofficier Veronica Knox, komt opdagen, weet hij dat er meer aan de hand is: een cover-up van het hoogste niveau. Want heel veel aan de zaak klopt niet: het FBI dat een onderzoek naar een seriemoordenaar stop zet, onprofessioneel onderzoek, rechercheurs die van de zaak worden gehaald en anonieme hoge pieten die het onderzoek manipuleren. Toch zal Puller alles op het spel zetten om na al die jaren te achterhalen wat er met zijn moeder is gebeurd.
 
David Baldacci werkt met twee verhaallijnen. In de eerste volgt hij John Puller op zoek naar de waarheid over zijn moeders verdwijning. In de tweede volgt hij moordenaar Paul Rogers die na een gevangenisstraf van tien jaar wordt vrijgelaten. Het spreekt vanzelf dat de paden van Puller en Rogers zich vroeg of laat zullen kruisen. Niemandsland is na Provocatie, Vergeten en De ontsnapping het vierde deel in de reeks rond John Puller.  
 
Baldacci is een veelschrijver en de kwaliteit niet van zijn boeken lijdt daaronder. Niettemin zijn ze spannend en vlot geschreven, en alle bestsellers. Vele maken onderdeel uit van een reeks, maar zijn ook apart te lezen: de nodige informatie uit vorige boeken , wordt waar het nodig is, meegegeven. In Niemandsland tast de auteur de grenzen van het sf-genre even af. Maar misschien is de metabiologische, dominante soldaat al bijna een realiteit.
 
Amsterdam : Bruna 2016, 397 p. Vert. van No man’s land door Jolanda te Lindert. ISBN 9789400507548. Distributie: WPG Uitgevers

© 2024 | MappaLibri