Oscar Cook (1) : Buitengewone gebeurtenissen

Oscars vader runt bejaardenhuis Het Kraaiennest, waardoor de dertienjarige jongen tussen de ‘oudjes’ opgroeit, een omgeving vol 'scheten en scheldwoorden, kommer en kwel'. Met de komst van graaf Janssens de Groeninghe de ten Beeck sluipt ‘iets giftigs’ het bejaardenhuis binnen.

Wanneer hij Oscars vader vraagt om een koffer met geld naar de bank te brengen, komt het voortkabbelende verhaaltje in een stroomversnelling: Oscars vader belandt in de gevangenis op verdenking van diefstal en poging tot moord op de graaf. Oscar en enkele kranige bejaarden besluiten de waarheid te achterhalen.

Als gewezen paracommando neemt Karel graag de leiding, bijgestaan door uitvinder Otto en de schuchtere Lise. Wanneer de situatie uitzichtloos lijkt, komt Karel met Afrikaanse magie op de proppen, meer bepaald tovenarij van de pygmeeën waardoor Oscar zich ‘in tijd en ruimte’ kan verplaatsen.

Hij belandt in het recente verleden, verschaft zich als keukenhulpje toegang tot de entourage van de graaf en komt via een reeks toevalligheden nieuwe misdaden op het spoor. Via deze magische verhaallijn geeft de auteur de impliciete boodschap dat de onschuld van Oscars vader niet te bewijzen valt, tenzij z’n zoon via magie en teleportatie naar het verleden reist.

Gaandeweg geeft Van Renterghem zoveel aanwijzingen omtrent de misdaden – zowel in heden als verleden – dat van een spanningsboog geen sprake kan zijn. Zowel dader als slachtoffers zijn bijzonder makkelijk te identificeren. Daarmee garandeert de auteur vanzelfsprekend een ‘happy end’, al bereikt ze er geen greintje geloofwaardigheid mee.

Niet alle vragen zijn overigens beantwoord en Oscar kent nog steeds niet de ware toedracht omtrent het overlijden van zijn moeder. Van Renterghem maakt gewag van twee vervolgverhalen, waarin tijdreizen opnieuw een cruciale rol zullen spelen.

Stelt dit eerste deel van de Oscar Cook-trilogie inhoudelijk al weinig voor, dan weet ook de stilistische uitwerking in het geheel niet te overtuigen. Van Renterghem probeert het doorzichtige verhaaltje diepgang te verlenen door meerdere verhaallagen te integreren, die echter onderling geen aanknopingspunten vinden.

Storend is de herhaaldelijke focus op Oscar als ontheemde tiener. Van Renterghem mist sowieso al psychologische inzicht om Oscar als round character te portretteren; laat staan dat zijn gevoelens van gemis en eenzaamheid beklijvend uitgewerkt worden.

De auteur rijgt de inspiratieloze zinnen aan elkaar. Ze beschrijft slechts, waardoor de zogenaamd spannende gebeurtenissen nergens echt beklijven. Gezochte beelden en mank lopende zinnen ontsieren de toch al eenvoudige taal:

'Ik schuif mijn stoel wat dichter bij de tafel, maar kom geen centimeter dichter bij het begin van een zin.' - '[H]ij deed alsof zijn neus bloedde en sloot zich op in zijn stilzwijgende burcht.' - 'De ruimte is een massa in een toestand tussen vloeibaar en gas.'

Vera Van Renterghem publiceerde eerder een aantal psychologische adolescentenromans, die zicht echter stuk voor stuk als oppervlakkige probleemboeken laten lezen. De auteur grabbelt eens in het aanbod maatschappelijk-sociaal relevante hangijzers, die ze vervolgens van zoveel mogelijk invalshoeken benadert. In haar debuut Giftig! (2008) lag de exclusieve focus op de gevolgen van het syndroom Münchhausen by proxy, in Coke (2009) thematiseerde ze drugsproblematiek en verslaving en in Vrijdag is de hel minder heet (2014), wordt eerwraak binnen een Turks gezin gedocumenteerd.

Hoewel Oscar Cook (1) : Buitengewone gebeurtenissen zich tot een jonger publiek richt en de maatschappelijke invalshoek grotendeels ontbreekt, gaat ook dit boek ten onder aan een oppervlakkige uitwerking van de verhaalstof, een ongenuanceerde zwart-witportrettering van de personages en een gebrek aan taalrijkdom. Het toeval blijft een prominente rol spelen om het doorzichtige netwerk van intriges met elkaar te verbinden.

Het is tekenend dat Vera Van Renterghem sinds haar debuut, zo’n negen jaar geleden, als auteur nauwelijks gegroeid is, noch stilistisch noch wat het inhoudelijke aspect betreft. Ik vraag me dan ook oprecht af wie nog op de Oscar Cook-vervolgverhalen zit te wachten.

Vera Van Renterghem: Oscar Cook (1) : Buitengewone gebeurtenissen, Van Halewyck Kalmhout, 2017, 259 p. ISBN 9789461316080. Distributie: Pelckmans Uitgevers

© 2022 | MappaLibri