Portfolio 20

De jaarlijkse wedstrijd Wildlife Photographer of the Year — georganiseerd door het Natural History Museum in samenwerking met BBC Wildlife Magazine (Shell werd intussen als sponsor ingeruild voor het milieubedrijf Veolia) — heeft de voorbije zesenveertig jaar een wereldreputatie uitgebouwd. Met meer dan dertigduizend foto’s uit tachtig landen blijft deze competitie het meest gerespecteerde forum voor artistieke natuurfotografie. Het beste materiaal wordt over de hele wereld getoond aan een miljoenenpubliek, wat maakt dat in sommige gevallen de strijd voor het behoud van bepaalde habitats of soorten met meer kracht en succes gevoerd kan worden. De archieven van de wedstrijd krijgen zo een educatieve functie om mensen wereldwijd te confronteren met de pracht, verscheidenheid en kwetsbaarheid van het leven op aarde.

Hoewel er jaarlijks slechts één fotograaf de Wildlife Photographer of the Year Award kan winnen, zijn er meerdere categorieën waarbinnen een winnaar, runner-up en een aantal eervolle vermeldingen gekozen worden. Uit de categoriewinnaars wordt de overkoepelende winnaar gekozen. De verscheidenheid van het fotomateriaal vinden we terug in de verschillende categorieën van de fotowedstrijd: dieren in hun biotoop, gedrag bij zoogdieren, vogels en andere dieren, de onderwaterwereld, dierenportretten, natuur in stad en tuin, ode aan de planten, creatieve visies van de natuur, ongetemde locaties, natuur in zwart-wit.

Daarnaast zijn er nog een paar speciale categorieën als de Eric Hosking Award (vorig jaar niet uitgereikt), de One World Award en de Gerald Durrell Award, die zich respectievelijk op het werk van aankomend talent (18 tot 26 jaar), de relatie mens en natuur, en het vastleggen van bedreigde diersoorten toespitsen. Aangevuld met de Junior Awards (tot 17 jaar), waaruit de Young Wildlife Photographer of the Year gekozen wordt, krijgen we een grote verscheidenheid aan fotografische pareltjes die nu voor de twintigste keer in de portofolio Wildlife Photographer of the Year gebundeld worden. Deze uitgave is ontegensprekelijk een aanrader om een idee te krijgen van wat het afgelopen jaar wereldwijd aan natuurfotografie heeft opgeleverd.

Voor 2010 werd de Hongaar Bence Maté met ‘A marvel of ants’ bekroond tot overkoepelende winnaar. Deze 24-jarige fotograaf is letterlijk opgegroeid met de Wildlife Photographer of the Year-competitie. Hij won als veertienjarige de Young Wildlife Photographer of the Year Award en als negentienjarige de Eric Hosking Award, een wapenfeit dat hij twee jaar later nog eens overdeed. Nu haalt Maté hem niet alleen voor de derde keer binnen, zijn portfolio bevatte tevens het shot dat hem de bekroning van Wildlife Photographer of the Year opleverde. Tel daarbij een aantal verdienstelijke vermeldingen binnen enkele categorieën en je krijgt het beeld van een jonge fotograaf met een volwassen palmares. Globaal gezien neemt de vogelfotografie een dominante plaats in Matés oeuvre in, een discipline waarbinnen hij voor vernieuwing zorgde. Hij heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen en opzetten van schuilhutten voor natuurfotografie. Zo geraak je soms zo dicht bij het onderwerp dat je verplicht bent om de telelens door de fish-eyelens te vervangen.

Met de jaren breidde Matés werkgebied zich uit van Hongarije en de omliggende landen naar Scandinavië, om uiteindelijk in Brazilië (Panatal) en Costa Rica te belanden. Het is in het regenwoud van Costa Rica dat hij de bladsnijdende mieren volgt, die in een complexe formatie op rooftocht gaan om stukjes blad van verschillend formaat uit te knippen en naar het nest af te voeren. Daarbij valt het contrast op van kleine mieren, die grotere stukken torsen dan hun grote soortgenoten. Deze bekroning zet de groeiende opkomst van de insectenfotografie in de verf.

Wildilfe Photographer of the Year : Portfolio 20
, Natural History Museum London, 2010, 160 p. : ill. ISBN 9780565092771

Arto Juvonen

Ingo Arndt

Andy Rouse

© 2024 | MappaLibri