Rambamboelie

3+ - Op de eerste bladzijde springt vrolijk een typisch Hopman-hondje, spits aan alle kanten en vlekje op het rechteroog. In een tekstballonnetje zie je hem nog eens. Rambamboelie heeft het beestje en iedereen is er dol op. Zoals hij blaft, blaft er geen ander hondje. Tot op een rare dag Rambamboelie plots miauwt als een kat. Van de dokter krijgt hij een pilletje. Het miauwen houdt op, maar als de mensen hem zoals altijd vragen ‘Blaf, Rambamboelie, blaf’, kraait hij als een haan. Nu moet hij een drankje doorslikken, maar nog is hij niet genezen. Zijn vrouwtje wordt steeds wanhopiger en er komen almaar meer nieuwsgierige mensen kijken.
 
Dit eenvoudige verhaaltje is gebaseerd op een prettige herhaling met lichte variaties die het heel geschikt maken om voor te lezen. Kinderen kunnen makkelijk volgen en zelfs vooruitlopen. In de tekstballonnen staat telkens het dier afgebeeld van wie Rambamboelie het geluid maakt, wat de kleine kijkers ongetwijfeld stimuleert om het geluid na te bootsen. Spannend is ook de herhaalde vraag net voordat het hondje een geluid zal maken: ‘En wat hoorden ze?’
 
Naast de herhalingen en klanknabootsingen garanderen ook de vele dialogen en het beweeglijke ritme voorleesplezier. Kinderen zullen ook dol zijn op de naam Rambamboelie en de stoplap van de dokter ‘Potverdriedubbele suikerklonten’. Philip Hopman wisselt drukke, bontgekleurde prenten in het park af met sobere platen waarop alleen Rambamboelie staat en met scénes bij de dokter die er met zijn witte jas en Einsteinkop echt 'dokterlijk' uitziet.
 
De eerste uitgave van dit fijne prentenboek volgens een klassiek en beproefd procedé, dateert van 2002 en het wordt nu voor de negende keer herdrukt. Nog steeds is het kijk- en voorleesplezier verzekerd.
 
Mies Bouwman, Philip Hopman: Rambamboelie, Ploegsma, Amsterdam 2017, 36 p. ill. ISBN 9789021678160. Distributie: WPG Uitgevers
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2003 

© 2024 | MappaLibri