Kiev op de bodem van een glas

Je bent begin de twintig, pakt je rugzak en gaat een paar maanden in een buitenlands hostel wonen, en schrijft er een boek over. Het klinkt als een clichéverhaal van een net afgestudeerde student. Maar met Kiev op de bodem van een glas is de Nederlander Tobias Wals er toch in geslaagd om er een leuk en vlot leesbaar verhaal van te maken.
 
Wals was zo slim om naar de Oekraïense hoofdstad Kiev te trekken, waar sinds de Maidan-revolutie enkele jaren geleden een bijna revolutionaire sfeer hangt. Wals, die in Leuven slavistiek studeerde, schetst een portret van alle vreemde vogels die in zijn hostel in Kiev, Borscht genaamd, langskomen.

Allemaal lijken ze een slag van de molen te hebben gehad. Een Pakistaan die op zoek is naar jonge vrouwen, een Amerikaanse ex-militair die iedereen beledigt, een Afrikaanse kapper en een Oekraïense die het trieste platteland is ontvlucht. Ze leveren allemaal voldoende inspiratie om het niet-alledaagse leven in Kiev treffend te beschrijven.
 
Tobias Wals vertelt het verhaal door zijn hoofdpersonage, de nogal brave Nederlander Tobias Muilwijk. Wals beklemtoont dat het boek niet op ware feiten is gebaseerd, maar door alle bladzijden voelt de lezer dat Wals zich vooral beperkt tot wat hij zelf heeft meegemaakt of gehoord. Dat levert een mooi en vlot geschreven verhaal op dat het leven in Oekraïne erg goed typeert, maar het mist soms diepgang.

Wals toont het leven van de hedendaagse twintiger, die vanzelfsprekend communiceert via Facebook en buiten een bed en een laptop niet veel nodig heeft. De talrijke zoen- en zuipverhalen, die ook de titel van het boek verklaren, moet je er als lezer bijnemen. Die zijn wellicht deel van het levendige hostelleven waar een pas-afgestudeerde twintiger van droomt.
 
Tobias Wals: Kiev op de bodem van een glas, Van Oorschot, Amsterdam 2017, 249 p. ISBN 9789028280045. Distributie: Elkedag Boeken 

© 2024 | MappaLibri