De jaarlijkse wedstrijd Wildlife Photographer of the Year - georganiseerd door het Natural History Museum - heeft de voorbije 53 jaar een wereldreputatie uitgebouwd. Met meer dan veertigduizend foto’s uit bijna honderd landen blijft deze competitie het meest gerespecteerde forum voor artistieke natuurfotografie. Het beste materiaal wordt over de hele wereld getoond aan een miljoenenpubliek, wat maakt dat in sommige gevallen de strijd voor het behoud van bepaalde habitats of soorten met meer kracht en succes gevoerd kan worden. De archieven van de wedstrijd krijgen zo een educatieve functie om mensen wereldwijd te confronteren met de pracht, verscheidenheid en kwetsbaarheid van het leven op aarde. Hoewel er jaarlijks slechts één fotograaf de Wildlife Photographer of the Year Award kan winnen, zijn er meerdere categorieën waarbinnen een winnaar en een aantal finalisten gekozen worden. Uit de categoriewinnaars wordt de overkoepelende winnaar gekozen.
De verscheidenheid van het fotomateriaal vinden we terug in de verschillende categorieën van de fotowedstrijd: planten, natuur in zwart-wit, gedrag bij zoogdieren, ongewervelden, amfibieën en reptielen, vogels, luchtfoto's, de onderwaterwereld, creatieve visies van de natuur, landschap, natuur en mens. Daarnaast zijn er nog een paar speciale categorieën voor beste portfolio, fotojournalistiek (enkele foto en reeks), aankomend talent (18-26 jaar oud) en natuurlijk de Young Wildlife Photographer of the Year (geselecteerd uit de leeftijdscategorieën jonger dan 10, van elf tot veertien en van vijftien tot zeventien). De winnaars en finalisten brengen een grote verscheidenheid aan fotografische pareltjes die nu voor de 27ste keer in de portofolio Wildlife Photographer of the Year gebundeld worden. Deze uitgave is ontegensprekelijk een aanrader om een idee te krijgen van wat het afgelopen jaar wereldwijd aan natuurfotografie heeft opgeleverd.
Voor 2017 werd de Zuid-Afrikaanse fotograaf Brent Stirton met 'Memorial to a species' bekroond tot overkoepelende winnaar. Het nog opzittende kadaver van een gestroopte zwarte neushoornstier in Hluhluwe Imfolozi Park (Zuid-Afrika) met een gapende wonde op de plaats van zijn hoorns, spreekt boekdelen. Stirton werd tevens bekroond tot winnaar in de categorie 'Wildlife Photojournalist Award' met de fotoreeks 'Rhino Horn: The Ongoing Atrocity'. Dit is een verderzetting van zijn in 2012 gestart onderzoek naar de illegale internationale handel in de hoorn van neushoorns voor de Aziatische markt.
Dit is het tweede jaar op rij dat een foto uit een fotoreportage over de negatieve menselijke impact op dieren uitgeroepen wordt tot overkoepelende winnaar. Een teken aan de wand dat de minder fraaie kanten van de menselijke impact op dieren een steeds groter aandeel krijgt binnen de Wildlife Photographer of the Year Award. De aanklacht als wapen voor meer natuurbescherming.
Binnen de categorie 'Wildlife Journalist: Single image' klaagt de foto 'Palm-oil survivors' van de Brits-Amerikaanse fotograaf Aaron 'Bertie' Gekoski de verwoesting van olifanthabitats door industriële palmolieplantages aan op het eiland Borneo . Een kleine olofantenkudde (een matriarch met twee volwassen dochters en een kalf) zoekt zich behoedzaam een weg door het verwoeste landschap. Een oorlogszone waar olifantenkuddes met de regelmaat van de klok vergiftigd worden.
Wildilfe Photographer of the Year : Portfolio 27, Natural History Museum London, 2017, 160 p. : ill. ISBN 9780565094157
© 2024 | MappaLibri