De familie Boef en het lollycomplot

8+ - Tuur wil als een gewetensvolle burger door het leven gaan. Hij houdt er niet van om dingen te doen die niet mogen en voelt zich niet helemaal thuis in zijn gezin. Voor Papa Bo, Mama Fia en zijn jongere zus (Crimi)Neeltje zijn stelen en liegen immers het hoogste goed. Niet verwonderlijk dat Tuur goed opschiet met de plichtsbewuste buurman A. Gent, al is dat een doorn in het oog van de andere gezinsleden. A. Gent sluipt te vaak rond hun huis om de boeven op heterdaad te betrappen.
 
Op een dag horen ze Tuur tegen A. Gent vertellen dat hij voor zijn verjaardag ‘s anderendaags graag een pepermuntlolly zou willen. Dat is even schrikken: ze waren Tuurs verjaardag compleet vergeten. Het drietal schiet meteen in actie om de felbegeerde lolly te pakken te krijgen. Eerst probeert Neeltje de reuzenlolly te stelen uit de etalage van het plaatselijke snoepwinkeltje, maar ze wordt op het kritieke moment betrapt door A. Gent. Vervolgens graaft papa Bo een tunnel van in hun kelder tot in de snoepwinkel. Maar de boeven vergissen zich een aantal keer alvorens ze daadwerkelijk in de snoepwinkel opduiken en daar blijkt de lolly verdwenen. Thuisgekomen ontdekt Neeltje dat de reuzenlolly in de keuken van A.Gent staat. Ze waagt een laatste poging om hem te stelen, maar ook die mislukt. Tuurs verjaardagsfeestje start in mineur, maar wanneer A. Gent aanbelt om hem met de reuzenlolly te verrassen, komt alles op zijn pootjes terecht.
 
Een prettig gestoorde familie steelt en liegt er vrolijk op los en kijkt ondertussen met bezorgde blik naar die totaal andere, plichtsbewuste zoon. Ons gangbaar normen-en waardensysteem wordt even flink op zijn kop gezet, alvast een succesvol concept om kinderen te fascineren. De grote kloof tussen het doodeerlijke karakter van Tuur en het schelmengedrag van de ouders en Neeltje wordt met momenten een beetje te kunstmatig in de verf gezet, maar tegelijkertijd worden ook de zachte, menselijke kantjes van de boeven op een mooie manier belicht.
 
Mama Fia is bijvoorbeeld zo erg begaan met het lot van de dieren dat ze zelfs bezorgd is om de regenwormen tijdens het graven van de tunnel. En die stoere papa Bo blijkt bang in het donker. De warme genegenheid waarmee zijn ouders en zus Tuur omringen loopt als een rode draad door het boek. Op hun eigen manier gaan tot ze tot het uiterste om hem gelukkig te maken. Wanneer de lolly echt een onbereikbaar doel lijkt, is Mamma Fia bereid om haar principes overboord te gooien en cadeautjes te kopen. Zelfs die norse A. Gent sluit ze in haar hart omdat hij op het nippertje Tuurs verjaardag weet te redden. De pedagogische boodschap die Anders Sparring aan het einde meegeeft, voelt een tikje belerend aan: eerlijkheid zegeviert altijd. A.Gent, die de lolly netjes kocht, blijkt uiteindelijk de held van de dag.
 
Ook voor kinderen die minder vlot lezen is dit een uitnodigend boek. De verhaallijn is eenvoudig en de tekst is opgedeeld in korte, overzichtelijke hoofdstukjes. De illustraties van Per Gustavsson ondersteunen de tekst haast op elke bladzijde. Zijn fijne lijntekeningen met stripachtig karakter gaan in ondeugd net dat tikkeltje verder dan de tekst. Zo vraagt Tuur wie zijn sokken gepikt heeft. Mama en papa beweren bij hoog en laag dat zij het niet deden, maar op de illustratie is te zien dat ze elk één van zijn sokken aan hebben. We kunnen lezen dat Papa Bo tijdens zijn graafwerken per ongeluk in een badkamer terechtkomt, op de illustratie is te zien hoe hij met zijn zaklamp op zijn hoofd en een koevoet in de hand, uit de toiletpot komt gekropen. De lotgevallen van deze opmerkelijke familie doen alvast uitkijken naar een vervolg.
 
Anders Sparring, Per Gustavsson (ill.): De familie Boef en het lollycomplot, Van Halewyck, Antwerpen 2018, 62 p. : ill. ISBN 9789461318114. Vertaling van Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen door Sophie Kuiper. Distributie Pelckmans Uitgevers 

© 2024 | MappaLibri