Stad van sterren

Stad van sterren is het tweede deel van de Stravaganza-trilogie. Ook al focust elk deel op een ander centraal personage, je leest de boeken toch best als een geheel. De vele lezers die geboeid werden door het eerste boek, gaan dit lijvige tweede deel niet links laten liggen. De verhalen in dit boek zijn opgebouwd volgens een gelijkaardig patroon, wat alles iets voorspelbaarder maakt, maar dat weegt niet op tegen de overwegend positieve elementen. 
 
De personages uit het eerste deel spelen nog wel een belangrijke rol, maar centraal staat Georgia uit Londen. In een antiekwinkeltje koopt ze een klein Etruskisch paardje dat ze in haar handen houdt als ze gaat slapen. Op die manier wordt ze heen en weer getransporteerd wordt naar de 16e-eeuwse stad Remora. Tot haar verbazing ontmoet ze daar Lucien-Luciano, de jongen op wie ze verliefd was, maar die aan kanker stierf. Hij was de stravagante in deel één. Georgia, die daar door de meesten voor een jongen wordt aanzien, zal twee belangrijke uitdagingen als stravagante op zich nemen. Falco, de zoon van een belangrijk machtspersoon, wil dolgraag naar de 21e eeuw omdat daar hulp voor zijn handicap mogelijk is. Al houdt dat in dat hij moet sterven in zijn tijd. En Georgia zal ongewild de Stellata moeten rijden, de belangrijkste paardenrace in Remora. De auteur maakt met beeldende beschrijvingen van Remora een bijzondere stad, ingedeeld volgens de sterrentekens van de dierenriem. Een plaats met veel grandeur en een enorme machtsstrijd.
 
De auteur creëert een boeiende wereld met interessante verbindingen tussen de tijd van nu en toen en een aantal knap uitgewerkte personages. Het is niet alleen een opmerkelijk fantasyverhaal, het bevat ook sterke thrillerelementen. De energieke stijl, de vele intriges en verwikkelingen die elkaar in een snel tempo opvolgen, de wisselende perspectieven en uiteraard de cliffhangers brengen erg veel vaart in het verhaal. Je wil verderlezen, ook al ben je geen fantasy- of thrillerliefhebber. Bovendien eindigt dit deel met een cliffhanger van formaat.
 
Mary Hoffman: Stad van sterren, Van Goor, Houten 2011, 447 p. ISBN 9789047517306. Vertaling van City of stars door Annelies Jorna
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 

© 2024 | MappaLibri