De vrouw na mij

Boeken met een onbetrouwbare verteller zijn sinds het commerciële succes van Het meisje in de trein van Paula Hawkins helemaal in. Ook in De vrouw na mij is het lang niet duidelijk of je de hoofdpersonages Vanessa en Nellie op hun woord moet geloven. Het eerste boek van auteur Sarah Pekkanen en uitgever Greer Hendricks probeert de lezer meermaals op het verkeerde been te zetten. De vraag is hoeveel keer je een lezer op het verkeerde been kan zetten voor het gekunsteld aanvoelt of gaat vervelen.
 
Nellie is een twintiger die verloofd is met de 37-jarige Richard Thompson. Richard is attent, lief en beschermend en Nellie voelt zich veilig bij haar prins op het witte paard. Haar familie en vrienden vragen zich echter af of Richard niet te mooi is om waar te zijn. Vanessa daarentegen woont bij haar tante Charlotte en is de ex van Richard. Haar huwelijk met Richard is op de klippen gelopen en Vanessa lijkt het moeilijk te hebben dat haar ex-man een andere vrouw ten huwelijk heeft gevraagd.
 
Vanessa drinkt te veel dan goed voor haar is, ze heeft een onbenullig baantje als verkoopster bij een kledingzaak en haar sociaal leven is onbestaande. Buiten haar tante heeft ze niemand meer. Haar huidige leven staat in schril contrast met haar leven toen ze nog getrouwd was met Richard. Een groot huis in een buitenwijk van New York, designerkleding en dure restaurantbezoekjes waren toen schering en inslag. Het is het leven dat nu Nellie te beurt valt. Maar Vanessa wil haar vervangster waarschuwen voor de man die Richard is.
 
Zoals gezegd zitten er in De vrouw na mij heel wat plottwists. Het duurt dan ook tot de allerlaatste bladzijden eer je weet hoe de vork precies in de steel zit. Ondertussen heb je al menige – de ene al wat verrassender dan de andere – wending achter de rug. Vooral het eerste deel van het boek zit knap in elkaar en de eerste grote twist is meteen ook de beste en meest verrassende. Het is zelfs een van de betere die ik de laatste jaren gelezen heb. Nadien wordt het verhaal iets doorzichtiger en is het voor de auteurs moeilijker om de lezer nog te verrassen. De andere plottwists voelen dan ook veel geforceerder aan en hebben niet meer het beoogde effect.
 
In het eerste deel van het boek wordt afgewisseld tussen het perspectief van Nellie en Vanessa. De eerste kijkt uit naar haar huwelijk met Richard, de laatste blikt terug op de jaren als mevrouw Thompson. Je kruipt in het hoofd van de personages en beleeft de gebeurtenissen door hun ogen. In dit eerste deel waarin de personages worden geschetst, ligt het tempo zeer laag. Het tempo gaat echter met een ruk de hoogte in in het tweede en derde deel, waarin met flashbacks wordt gewerkt naar Vanessa’s huwelijk met Richard.
 
Knap is hoe de auteurs de aandacht van de lezer weten vast te houden zonder dat er een lijk of een misdaad aan te pas komt. De spanning speelt zich haast volledig af op psychologisch niveau. Na de schokkende onthulling aan het einde van het eerste deel wil je het boek zo snel mogelijk uitlezen. Deze eerste thriller van Sarah Pekkanen en Greer Hendricks smaakt alleszins naar meer.

Sarah Pekkanen en Greer Hendricks: De vrouw na mij, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2018, 432 p. ISBN 9789024576234. Vertaling van The wife between us door Maya Denneman en Daniëlle Stensen. Distributie: VBK België 

© 2024 | MappaLibri