Handboek voor de keververzamelaar

9+ - Weinig mensen zijn op de hoogte van de enorme diversiteit in het keverrijk. Meer nog, kevers worden vaak gemeden omdat de gevleugelde insecten er soms wat beangstigend kunnen uitzien. Handboek voor de keververzamelaar biedt een gevarieerde kijk op kevers door te tonen dat de beestjes verbluffend mooi kunnen zijn en dat er achter glimmende keverschilden vaak boeiende verhalen schuilen. M.G. Leonard spoort de lezer bovendien aan zelf expedities te ondernemen, in het regenwoud, in het park of gewoon in de eigen achtertuin, om zo meer inzicht te krijgen in de pracht van de natuur. 
 
M.G. Leonard verwierf eerder al grote bekendheid met de kevertrilogie; een fictiereeks over de avonturen van keverfanaat Darkus Cuttle. In Keverjongen, Keverkoningin en Keverhelden leert Darkus alles over keversoorten via het oude handboek van zijn vader. Dit handboek, waarin dr. Montgomery Leonard uitleg geeft over kevers en over het beroep van entomoloog, kan nu geraadpleegd worden door lezers van de fictiereeks die zelf in de ban zijn geraakt van de bijzondere insecten. 
 
Dr. Leonard bespreekt eerst kort de naam, classificatie en levenscyclus van de kever, de voorbereidingen van de entomoloog die op expeditie gaat, en de verschillende lokmethodes om de diertjes van dichtbij te kunnen bestuderen. Na deze praktische inleiding – vooral bedoeld voor lezers die van plan zijn zelf de natuur in te trekken – volgen verhalende beschrijvingen waarin meer dan vijftig keversoorten tot leven komen. Onder andere kevers met verrassende namen als ‘malagassische girafkever’, ‘doodskloppertje’, ‘olifantkever’ en ‘sneeuwwitje’ worden figuurlijk onder de microscoop geplaatst. 
 
Het verhalende en persoonlijke aspect is wat het boek zo aantrekkelijk maakt. In plaats van een opsomming te geven van wetenswaardige feiten beschrijft dr. Leonard verschillende keversoorten door te verwijzen naar eigen ervaringen en opvattingen. Een volksverhaal, een speciale gebeurtenis tijdens een expeditie, een interessant gesprek met een buitenlandse onderzoeker; verschillende uitgangspunten worden benut om de lezer aan te spreken en informatie persoonlijker te maken. 
 
Om het te hebben over de harnaskever verwijst Leonard bijvoorbeeld naar een volksverhaal dat hem verteld werd door een straatverkoper in Mexico. Volgens het verhaal werd een prinses met liefdesverdriet ooit omgetoverd in een harnaskever, bedekt met juwelen, zodat de prinses de rest van haar leven als een broche op de borst van haar geliefde kon zitten. 
 
De levendige beschrijvingen en enthousiaste persoonlijke opvattingen van dr. Leonard getuigen van een bijzondere passie voor het keverrijk. We leren soorten kennen die de entomoloog zelf mooi, grappig of bijzonder vindt. Soms lijkt het zelfs alsof we echte aantekeningen aan het lezen zijn van een entomoloog die al verschillende buitenlandse expedities op zijn naam heeft staan. Ook het licht verkleurde, ogenschijnlijk veelvuldig gelezen papier en Darkus Cuttles enthousiaste aantekeningen in de marges dragen bij aan dit realiteitseffect.

Handboek voor de keververzamelaar is mooi vormgegeven. Op de warmrode cover prijkt een gouden kever, omringd door gouden belettering, en binnenin vullen prachtige, gedetailleerde illustraties – die op sommige momenten zelfs kunnen doorgaan voor foto’s – de informatieve beschrijvingen visueel aan. Bovendien wekken de realistische tekeningen, waarop elk haartje en sprietje te zien is, de indruk dat de vele kevers ook daadwerkelijk over de bladzijden kruipen. De beknopte informatieve teksten willen de lezer vooral aansporen zelf op zoek te gaan naar verdere details door zich niet enkel in boeken, maar ook in het echte leven onder te dompelen in de wereld van kevers. Zoals een zin op de achterflap het verwoordt: ‘Dit boek is het begin van een expeditie’. 
 
M.G. Leonard, Carim Nahaboo: Handboek voor de keververzamelaar, Querido, Amsterdam 2018, 160 p. ISBN 9789045121789. Distributie L&M Books 

© 2024 | MappaLibri