Dorpsleven

Het dorp uit de titel is Tel Ilan, in het noorden van Israël, een in de tijd en de felle zon gestold oord dat alleen in de weekends tot leven komt, wanneer toeristen en koopjesjagers de boetiekjes afstruinen. Oz beschrijft het decor zo meticuleus dat het als het ware een hoofdpersonage wordt. In acht dorpsverhalen roept Oz markante bewonerstypes op. Er gebeuren geen schokkende dingen, en de kern van de verhalen is vaak raadselachtig. Oz zet de bewoners treffend neer in hun dagelijkse bezigheden, die van een grote eenvoud zijn. Vaak bestaat een verhaal uit de nauwkeurige transscriptie van de schijnbaar doelloze bezigheden van een personage, die zo beschreven worden dat er een aangrijpende tragiek uit opdoemt.  
 
Zo wacht de huisarts Gili Steiner bv. uitzichtloos op de komst van haar neef, die haar eenzaamheid kan doorbreken. Een bejaard ex-parlementslid die nu bij zijn dochter woont, deemstert dan weer weg in wrange seniliteit. Een makelaar in onroerend goed loopt woordeloos verloren in een van de oudste huizen van het dorp, waar hij ten onder gaat door de fantomen van een jong meisje. De burgemeester van Tel Ilan zoekt en wacht vergeefs op zijn vrouw, waarvan hij niet kan begrijpen dat ze een voor hem fatale stap heeft gezet. Een 17-jarige puber weet zich geen weg met zijn passie voor een dubbel zo oud zijnde postbeamte annex bibliothecaresse. Een zangavondje onder dorpsgenoten verzandt voor de ik-verteller in wanhoop. Het korte slotverhaal, een parabel van leed en dood, beschrijft enkele taferelen die de lezer naar de keel grijpen. De weemoed wordt hier wanhoop. Deze bundel is het resultaat van subtiele vertelkunst, en kan tot het beste werk van Oz worden gerekend.  
 
Amos Oz: Dorpsleven, De Bezige bij, Amsterdam 2011, 239 p. ISBN 9789023465249. Vertaling van Temoenot mechajee hakfar door Hilde Pach. Distributie Standaard Uitgeverij
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 

© 2022 | MappaLibri