In de voetsporen van Karel Daarwind

6+ - Op een koude, winterse ochtend trekt de beroemde natuurwetenschapper Karel Daarwind door de sneeuw naar zijn brievenbus. Omdat er een bizarre slang verstopt zit in zijn laars, hinkt hij op één been richting zijn bestemming. Wanneer de oude man na een verfrissend ommetje over zijn erf besluit terug te keren naar huis, ontdekt hij plots vreemde afdrukken van één voet in de sneeuw. Karels nieuwsgierige aard neemt het meteen over en de wetenschapper begint te fantaseren over éénpotige wezens die verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de sporen: een kreupele onbekende, een springslang, of misschien een slaapwandelende papegaai?  
 
Hij besluit het enkele spoor te volgen, maar raakt in de war wanneer er om de zoveel tijd een reeks afdrukken bijkomt. Bij elke vermeerdering van voetafdrukken formuleert Karel Daarwind mogelijke verklaringen – de ene al grappiger en absurder dan de andere. Bij zes voetstappen fantaseert hij over een gigantische luis met zes benen. Tien voetstappen naast elkaar doen de wetenschapper dan weer denken aan twee zeesterren, vijf dieven of een tienpotige alien.  
 
In tegenstelling tot wat deze korte inhoudsbeschrijving doet vermoeden is In de voetsporen van Karel Daarwind geen traditioneel detectiveverhaal. Het is een origineel en humoristisch tel- en rekenboek dat beginnende lezers niet alleen aanspoort om samen met Karel fantasierijke interpretaties te bedenken voor de vele voetafdrukken, maar dat hen tegelijkertijd ook simpele rekenvaardigheden helpt ontwikkelen door bij elke vermeerdering van voetafdrukken het bijpassende getal te tonen.  
 
Bovendien laat Mārtiņš Zutis aan de hand van Karels creatieve verklaringen goed zien dat getallen niet alleen op zichzelf bestaan, maar dat ze ook het resultaat kunnen zijn van rekensommen. Twee katten met elk vier poten laten bijvoorbeeld acht voetafdrukken achter, terwijl vijf dieven met elk twee benen een spoor van tien voeten creëren. Sobere achtergrondillustraties in een blauw-wit kleurenpalet roepen mooi de rustgevende winterse sfeer op. De door Karel bedachte wezens daarentegen zijn donkerblauwe schaduwfiguren met vage omtrekken en genummerde kaartjes aan hun voeten. Er zijn in de duistere gedaantes wel menselijke of dierlijke kenmerken te bespeuren, maar ze voelen wat bevreemdend aan, wat de figuren des te absurder maakt.  
 
Terwijl de verbeelde figuren steeds op de rechterpagina worden afgebeeld, verschijnt Karel op elke linkerpagina, zoals een detective, steeds gekenmerkt door een gebogen speurhouding en een verwarde of nadenkende blik. De oorspronkelijk Letse tekst van Mārtiņš Zutis is vertaald naar het Nederlands door Manten Devriendt en Liene Jākobsone. De vertalers weten een mysterieuze toon aan te houden, onder andere door veelvuldig gebruik te maken van vraagzinnen, die Karels voortdurende verwarring beklemtonen. Alle zinnen zijn bovendien in duidelijke hoofdletters geschreven, zeer geschikt voor beginnende lezers.

In de voetsporen van Karel Daarwind is een verfrissend tel- en rekenboek: verpakt in een absurd detectiveverhaal blijken alledaagse rekensommen plots een stuk interessanter te zijn. De illustratie op de laatste pagina maakt jonge lezers uiteindelijk duidelijk hoe de vork in de steel zit, al zit er ook al een tip verwerkt in de titel van het boek.

Mārtiņš Zutis: In de voetsporen van Karel Daarwind, Boycott, Amsterdam 2018, 40 p. Vertaling van Nenotikušais atklājums door Manten Devriendt & Liene Jākobsone. ISBN 9789492986023

© 2024 | MappaLibri