De geschiedenis van Jane Doe

15+ - ‘O, voordat ik het vergeet: alles wat ik zo ga opschrijven is waar. Dit is niet zo’n verzonnen verhaal met een boodschap en kunstmatige plotwendingen en doorwrochte metaforen. Daar biedt de geschiedenis geen ruimte voor. Feiten zijn feiten, of ze je nou bevallen of niet. Het enige wat ik heb aangepast, is een van de namen: de hare. Het voelde gewoon niet goed om haar echte naam te gebruiken, dus ik noem haar Jane, van Jane Doe, de belichaming van anonimiteit.’

Michael Belanger is docent geschiedenis op een middelbare school in Connecticut en schreef met De geschiedenis van Jane Doe zijn eerste boek, een young adult-roman. Het citaat hierboven, waar het eerste hoofdstuk van het boek mee eindigt, verklapt het al: de auteurs fascinatie voor geschiedenis en de (schijnbare) tegenstelling met verhalen speelt een belangrijke rol in dit debuut.

Raymond is in zekere zin een typisch hoofdpersonage voor een YA-roman. Hij zit op de middelbare school, vindt weinig aansluiting bij leeftijdsgenoten en heeft een beste vriend die vooral geïnteresseerd is in vampiers. Raymond is een eenzaat met een bijna obsessieve belangstelling voor geschiedenis. Het is met name de geschiedenis van Burgerville, de plaats waar hij woont en die in het boek omschreven wordt als ‘het saaiste stadje van de wereld’, die hem mateloos boeit.

Op een dag komt er een nieuw meisje in de stad wonen – inderdaad, Belanger houdt zich nogal aan de conventies van het genre – en Raymond raakt tot zijn eigen verbazing bevriend met haar. Zijn vriendschap met Jane plaatst hem meteen een stuk hoger op de sociale ladder en leert hem ook omgaan met een nieuwe emotie: ontluikende verliefdheid. Hij vertelt Jane alle gekke weetjes uit de geschiedenis van Burgerville, van de legende van de groene koeien tot de absurde stambomen van de belangrijkste families uit de stad. Jane luistert graag, is gefascineerd door Raymonds kijk op de wereld, maar heeft vooral het gevoel dat hij haar de kans biedt om opnieuw te beginnen met haar leven.

Door de structuur van het boek weet je als lezer meteen dat er op een bepaald moment iets gebeurt met Jane. Het eerste hoofdstuk heeft als titel ’61 dagen erna’, het derde hoofdstuk ‘254 dagen ervoor’. Daaruit maak je al snel op dat Jane waarschijnlijk niet meer leeft. Hoewel het kantelpunt van de roman dus al bij voorbaat wordt weggegeven, doet dit geen afbreuk aan de spanning die Belanger gedurende het verhaal opbouwt. De hoofdstukken die voorafgaan aan de gebeurtenis vertellen over de aanloop naar het drama, de hoofdstukken erna over Raymonds verwerking ervan. Hoe dichter die bij elkaar komen, hoe meer je als lezer de adem inhoudt.

De geschiedenis van Jane Doe is zeker geen atypisch YA-verhaal, maar Belanger voegt aan zijn roman een aantal perspectieven en onderwerpen toe die het alsnog origineel maken. Oké, zoals bijna elke roman uit het genre focust ook dit verhaal op mentale problemen en de verwerking daarvan. En ja, het gaat over een eenzame tiener die verliefd wordt op het nieuwe meisje in de stad. Maar De geschiedenis van Jane Doe gaat ook over de spanningsboog tussen feit en fictie, over Raymonds poging en onvermogen om aan de hand van Janes voorgeschiedenis haar dood te verklaren en over de vraag hoe goed we een andere persoon eigenlijk echt kunnen kennen. Is Belangers roman een revolutionaire tienerroman? Neen. Is het een aanrader voor alle leeftijden? Zeker.

Michael Belanger: De geschiedenis van Jane Doe, Lemniscaat, Rotterdam 2019, 252 p. Vertaling van The history of Jane Doe door Lydia Meeder & Barbara Zuurbier. ISBN 9789047711117. Distributie De Eenhoorn

© 2025 | MappaLibri