Farwest

4+ - Met Farwest brengen Peter Elliott en Kitty Crowther een verhaal met een uitgesproken humanitaire boodschap. Elliott en Crowther lieten zich oorspronkelijk inspireren door de uitdrukking ‘qui va à la chasse perd sa place’, waarvan ook het Nederlandse alternatief (opgestaan, plaats vergaan) en het Engelse goed bekken (move your feet, lose your seat). 

                                                                        
Tegen bergen, bossen, bizons - in Crowthers kenmerkende kleurrijke potloodlijnen - gaat de ik-figuur met paard en hond op jacht. Een bizon kan hij niet vangen, maar hij komt thuis met een konijn. Daar blijken Jeff en Jim echter gezellig een kaartje te leggen en koffie te drinken met een nieuwkomer, Koko, die de plaats van de ik-figuur heeft ingenomen in de gezellige woonkamer (tegenover de grootse, weidse landschappen zet Crowther in op knusse huiselijke taferelen: soep op het vuur, koffiepot op de stoof).
 
Is er al verschil in het uiterlijk van Jeff en Jim enerzijds en de ik-figuur anderzijds, dan wijkt Koko nog veel verder af. Zijn naam springt in het oog, maar ook zijn smiley-gezicht markeert hem als een heel ander type dan Jeff en Jim, al hebben alle personages een zelfde zwart, bol neusje. De ik-figuur ervaart gelijkenissen met de nieuwkomer (‘Hij hield van pannenkoeken en notentaart en wilde, net als ik, dolgraag een snorrenbaard’), maar voelt zich evengoed door hem bedreigd.  
 
Siska Goeminne zorgde voor een soepele, rake vertaling op rijm van de korte tekst die heel goed duidelijk maakt wat er aan de hand is: ‘Het was niet makkelijk in het begin, ik moest eraan wennen dat hij bleef. Dat hij mijn pyjama droeg, op mijn paard rondreed of kaartjes naar mijn papa schreef’. Wat de ik-figuur als (typisch) van zichzelf is gaan ervaren, blijkt nu de nieuweling erbij is gekomen niet langer vanzelfsprekend.

Crowther brengt de nieuwe treffend in beeld als middelpunt van de belangstelling, waar het ik-personage ondertussen letterlijk aan de kant staat, hond en paard van baasje wisselen en de Ik van frustratie zijn hoed gaat opvreten . Gaandeweg accepteert de ik-figuur echter de situatie. Die biedt ook voordelen: Koko verlicht het werk en is een uniek persoon met verschillende talenten. Het leven met vier is lang zo slecht niet. ‘Ik was mijn plaats kwijt, maar wat bleek? Er was plaats zat!’, klinkt het dan ook in de tekst. Gaandeweg groeit de acceptatie en verandert die in erkenning en appreciatie: Koko krijgt van de anderen een mooie hoed en pijl-en-boog cadeau. En daarmee trekt hij op zijn beurt op jacht: hij weet zelfs een bizon te vangen. Maar wat treft hij aan als hij thuiskomt?
 
Dit boek kan je lezen als een stapelverhaal over een steeds uitdijende gemeenschap, maar ook als een pleidooi voor gastvrijheid en voor het inzicht dat leven plaatsmaken is. De link tussen ‘opgestaan, plaats vergaan’ en het Far West-thema is in het Nederlands niet duidelijk (anders dan in het Frans), maar visueel zorgt het wel voor een feestje. Het duo prentenboekmakers leeft zich bovendien volledig uit in knipoogjes naar allerlei historische figuren. Wil je meer weten over de ontstaansgeschiedenis en de achtergrond van dit interessante boek, dan vind je goed interview op de blog Picturebook Makers (https://blog.picturebookmakers.com/post/174624862276/peter-elliott-kitty-crowther).
 
Peter Elliott, Kitty Crowther: Farwest, De Eenhoorn, Wielsbeke 2019, 32 p. : ill. ISBN 9789462913936. Vertaling van Farwest door Siska Goeminne

© 2024 | MappaLibri