Niet te stoppen

15+ - Met haar eerste roman, The Hate U Give, scheerde Angie Thomas hoge toppen in het Young Adult-landschap. Haar debuut staat na twee jaar nog steeds bovenaan de Amerikaanse bestsellerlijsten en werd in Nederland uitgeroepen tot ‘Beste Boek voor Jongeren 2018’. Zo’n succes schept hoge verwachtingen voor een tweede boek.

Dat tweede boek is er nu. Niet te stoppen is een Young Adult-roman die in veel opzichten voortborduurt op thema’s die ook in The Hate U Give centraal staan. Hoofdpersonage van de roman is Brianna, een zwart tienermeisje uit Garden Heights, dezelfde achterbuurt waar ook Thomas’ eerste boek zich afspeelt. Bri is de dochter van een bekende rapper, die omkwam door gangsterbendes. Het is haar droom om in haar vaders voetsporen te treden en zelf rapper te worden. Dat wil ze niet alleen omdat rappen haar grootste passie is, maar ook omdat ze hoopt op die manier veel geld te verdienen en haar familie uit de armoede te kunnen halen.  
 
Bri zit op een kunstzinnige school, Midtown College, met slechts een paar zwarte tieners uit Garden Heights. Als ze op een dag door de witte bewakers van de school gewelddadig tegen de grond geduwd wordt, ontstaat er op de school een heuse protestbeweging tegen discriminatie. Bri weet niet goed hoe ze met het voorval om moet gaan. Ze voelt zich gekwetst, vernederd, maar vooral heel kwaad.
 
Als reactie op het voorval, besluit ze haar emoties te uiten op een manier die voor haar een tweede natuur geworden is: ze schrijft een rapsong en neemt die op. In die song verwoordt ze de perceptie tegenover de zwarte gemeenschap uit de achterbuurten: ‘We doen niets, maar ze verdenken ons van moord / Denk je dat ik een crimineel ben? Oké, dan claim ik het.’ Voor Bri het goed en wel beseft, gaat haar track viraal.  
 
Angie Thomas’ focus op het leven van zwarte jongeren in Amerika is een verademing voor het soms wat navelstaarderige Young Adult-genre. Natuurlijk schrijft Thomas ook over verwarrende eerste liefdes – daar is overigens helemaal niets mis mee – maar de mix met actuele sociale thema’s maken haar romans niet alleen vernieuwend, maar ook inclusief. Armoede, een thema dat in jeugdliteratuur niet zo vaak aan bod komt, speelt in deze roman een belangrijke rol. Thomas beschrijft die armoede bovendien op een heel grijpbare en herkenbare manier (wakker worden in een huis zonder verwarming, drie maal per dag dezelfde sobere maaltijd).
 
Als kind schreef Angie Thomas zelf raps omdat ze zich in de jeugdliteratuur die ze tot haar beschikking had, niet herkende. In de rapmuziek vond ze die herkenning wel. Met The Hate U Give en Niet te stoppen schreef ze alvast twee romans die die leemte met verve vullen. Hopelijk treden er snel meer jeugdauteurs in haar voetsporen.
 
Angie Thomas: Niet te stoppen, Moon, Amsterdam 2019, 379 p. Vertaling van On the come up door Aimée Warmerdam en Akwasi. ISBN 9789048848324

© 2024 | MappaLibri