De queeste van Virgo

9+ - Elliot Hopper heeft het niet gemakkelijk. Zijn moeder is de laatste tijd erg verward, ze herhaalt voortdurend allerlei dingen en is angstig. Wie zijn vader is, weet hij niet. Hij is intelligent genoeg, maar maakt er op school een potje van. Nu is het daar niet echt een paradijs met aan het roer rector Sopwier van wie ‘Tot op heden nog niet vastgesteld is wat precies het doel is in zijn stervelingenbestaan.’ De met stip tergendste leraar is die voor geschiedenis, de ‘heer’ Zweersma, en ook hier zegt de naam genoeg. De boerderij, de Eemhoeve, van Elliot en zijn moeder, dreigt ook nog eens gekocht te worden door de in het eerste deel van de reeks, De ontsnapping van Thanatos (2019), nog steenrijke buurvrouw Patricia Aarden-Trips. Haar naam doet het goed met lekker melige variaties als Paarden-Bibs en Baarden-Gips. Ondertussen wonen er nog een paar goden: Zeus, Hephaistus, Aphrodite, Hermes en Athene op de Eemhoeve. Dat is vaak gezellig, ze spelen een beetje familie met de sterfelijken.
 
In De ontsnapping van Thanatos is het geschorste sterrenbeeld Virgo uit de hemel komen vallen. Dat kwam in zekere zin goed uit. Zo kon ze Elliot helpen met het vinden van de eerste van de vier chaosstenen (de Aardesteen), die hij volgens de voorspelling moet bemachtigen om te voorkomen dat een kwade macht als de demon Thanatos of zijn moeder Nix (godin van de nacht) de wereldmacht ermee zou grijpen. Het zal duidelijk zijn dat de reeks zal bestaan uit vier boeken, in dit deel wordt nummer twee, de Luchtsteen gevonden, ruim voor het slot al, trouwens. Virgo heeft dit avontuur nodig om haar onsterfelijkheid terug te krijgen. Dat laatste lukt niet, dat zou natuurlijk jammer zijn, want zij en Elliot vinden elkaar ‘ondanks alles’ erg aardig, dus wie weet…
 
De belangrijkste verhaallijn is eigenlijk niet het vinden van een chaossteen en ook niet Virgo’s queeste, ondanks de titel. Die gaat meer over het gezin. Elliot dreigt een verbond aan te gaan met Thanatos omdat die belooft zijn moeder te genezen. Dat zou extra mooi zijn, omdat Elliot na een tip van de bibliothecaris Felix in (brief)contact komt met zijn vader, die in de gevangenis blijkt te zitten (en bijna vrijkomt). De spannende en enge avonturen die het gevolg zijn van het contact met Thanatos, en vooral ook diens moeder, hebben nagenoeg allemaal de god Hermes als held. Hij staat prominent op het voorplat. Wel moet hij zijn ingrijpen uiteindelijk bekopen met bewusteloosheid. Zo zijn er op z’n minst vier cliffhangers en kan Evans het boek dus makkelijk besluiten met ‘EINDE (Of niet…?)’.
 
De queeste van Virgo is alleen volop genietbaar als je je helemaal overgeeft aan alle meligheid en onwaarschijnlijkheden. De gevechten tussen de helden en Nix en Thanatos zijn flink ongeloofwaardig, ook in hun aantal net-ontsnappingen, bij voorbeeld bij het pakken van de Luchtsteen. De moppen behelzen niet alleen de namen, maar gaan ook nagenoeg uitsluitend over boeren, winden laten en enorme wc-stank. Zweersma geeft als vakantiehuiswerk dan ook een onderzoek naar het rioleringssysteem tussen de twee wereldoorlogen van hun stadje Klein Motburg.
 
Er is wel weer een hoop te leren over de goden- en heldenwereld. We dalen een paar keer af in de onderwereld en Virgo wil erg graag weten wat een held precies is. Ze gaat de grote namen opzoeken: Hercules, Theseus en Jason, die hebben er trouwens alle drie genoeg van. Wel krijgt ze voorwerpen mee, een bolletje goudtouw van Theseus en de wonderlier van Jason, die later goed van pas komen. Een enkele keer wordt de informatie een beetje gezocht in het verhaal gebracht, zoals bij Asteria en Sisyphus.
 
Een erg leuke scène levert, zoals in het eerste boek, Queen Elisabeth II. Die is (zie ook De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl) lekker laconiek, flexibel en behulpzaam. Met het complete gezin is ze aan het barbecueën, en ze blijkt volgaarne bereid Elliot ook deze keer te helpen. Alle gezinsleden, ook de kleinkinderen, doen hun uiterste best Nix uit de lucht te schieten met wat maar voorhanden is.  
 
De illustraties stellen vrij weinig voor. Een vignet boven het hoofdstuknummer, dat soms nog iets zegt over de inhoud, en wat gepriegel onderaan de pagina.  
 
Maz Evans, Alexsei Bitskoff: De queeste van Virgo, Billy Bones, Amsterdam 2019, 371 p. : ill. ISBN 9789463850018. Vertaling van Simply the quest door Nan Lenders. Distributie Agora Books 

© 2024 | MappaLibri