De vrouw van de schilder

Een vrouw en een man komen bij de dokter. Zij ziet er geweldig uit, met een prachtige jurk en dure juwelen, helemaal opgemaakt, hoewel haar make-up niet zo vakkundig lijkt te zijn aangebracht. Hij ziet er grauw uit, ouder dan hij zou blijken te zijn, achteloos en in de haast aangekleed. De dokter vraagt hen de reden van hun bezoek uit te leggen. Zij begint als een wervelwind te vertellen over de veranderingen die ze heeft opgemerkt, startend bij de vaststelling dat haar man minder begon te schilderen. Uiteindelijk ging het van kwaad naar erger, waardoor ze aan het twijfelen sloeg. Registreert hij wel nog iets? Luistert hij wel nog naar haar? Begrijpt hij nog wat ze zegt? De dokter kijkt van de vrouw naar de man en begrijpt dat er iets moet gebeuren. Zijn besluit gooit het leven van het koppel overhoop, maar laat evenmin de lezer onberoerd. Had hij eerder de signalen moeten opmerken? En waar ging het precies verkeerd? Niets is wat het lijkt te zijn.
 
De vrouw van de schilder is niet alleen een verhaal, maar een graphic novel, ontsproten uit de samenwerking tussen Peter De Voecht en Trui Chielens. De tekeningen van Chielens lijken op het eerste gezicht het verhaal van de vrouw te bevestigen. De openingsafbeelding laat man en vrouw zien. Beiden zien er bedrukt uit, maar dan op een verschillende manier: de vrouw ziet er vrij zelfbewust uit, weliswaar met een zweem van wanhoop in de ogen. Het lijkt haar veel moeite te hebben gekost om naar de dokter te komen. Moest ze haar man overtuigen om toch maar een dokter te raadplegen? De man daarentegen staart met ingetrokken schouders naar een onzichtbare verte. Wat gaat er door hem heen? In ieder geval heeft hij iets verdrietigs over zich. De positionering van beide personen suggereert dat de vrouw het voortouw heeft genomen om haar arme man naar zijn genezingsproces te begeleiden. Niets is wat het lijkt te zijn.
 
Waar de vrouw in de loop van het verhaal steeds kleurrijkere, soms haast theatralere vormen aanneemt, wordt haar man steeds bleker. Her en der is hij niet meer dan enkele lijnen, slechts verworden tot een schim. Het doet de vrouw twijfelen of hij wel nog mee is in haar verhaal. Ook hier vermoedt de lezer dat de man ziek is. Lijdt hij aan geheugenverlies? Is hij de herinneringen aan een gezamenlijk leven met zijn vrouw kwijt? Wat zou er zijn gebeurd? Slechts bij één aspect verliest de vrouw haar kleurrijke zelf, namelijk wanneer kinderen ter sprake komen. De kleur heeft plaatsgemaakt voor witzwarte accenten en de vrouw lijkt nu zelf tot een schim verworden. Zouden ze ooit kinderen hebben gehad en iets dramatisch hebben meegemaakt? Of hadden ze een niet-vervulde kinderwens die tot op vandaag pijnlijk doorleeft? Is het geheugenverlies van de man hieraan gerelateerd, gaat het om een traumatisch gevolg? Niets is wat het lijkt te zijn.
 
Niets is wat het lijkt te zijn. Deze idee lijkt in De vrouw van de schilder wel op zijn plaats te zijn. Maar wat wel zeker is, is dat de samenwerking tussen Peter De Voecht en Trui Chielens een succes mag worden genoemd. De suggestieve kracht van zowel de tekst als de tekeningen, en het samenspel tussen beide creëert een verhaal dat meer dan één lezing stimuleert. Het is een bijzonder ontroerende en verrassende graphic novel. Een prachtig maar vooral krachtig kleinood met een thematiek die niemand onberoerd laat.  
 
Peter De Voecht, Trui Chielens: De vrouw van de schilder, De Eenhoorn, Wielsbeke 2019. ISBN 9789462913721 

© 2024 | MappaLibri