Het magische avontuur

4+ - Het fraai uitgegeven, activerende prentenboek van Marianna Oklejak start met een pagina met daarop een sleutel. Op de tegenoverliggende bladzijde vind je een slot, niet per se het slot waarop de sleutel past, dat is misschien pas verderop. Maar de bedoeling is duidelijk: je moet als lezer en als personage iets oplossen om ergens te komen. Dat ergens is daar waar het bos waar je doorheen moet, ophoudt. In dat bos bevinden zich vriendelijke en minder fijne dieren, feeën en heksen, helpers en duivels. Het is zoals in het sprookje: je vertrekt met een opdracht, moet je door de moeilijkheden zien heen te werken en komt gelouterd terug, het aloude home-away-home.  
 
Het gaat in dit geval om twee broers, Jan en Joris. Ze zijn ongelukkig: hun ouders zijn dood, ze hebben erg weinig te eten en het huis waarin ze wonen, is nauwelijks meer dan een bouwval. Ze kunnen elkaar niet meer steunen en krijgen zelfs een hekel aan elkaar. Er zit niks anders op dan op weg te gaan om het geluk te vinden. Onderweg krijgen ze hulp van dieren, maar niet meteen voor niks, soms hoort er een opdracht(je) bij. Zo wijzen bonte vogels de jongens de weg naar de huisjes van goede feeën als ze slakjes voor ze vinden.  
 
Vanaf dat moment scheiden de wegen van Jan en Joris. Jan plukt een foute bloem en wordt door een heks veranderd in een pauw. Joris helpt onder andere de dwergen en een haas, tot hij hoort dat Jan in nood is. Samen weten ze (op niet heel spannende wijze) de heks en de gemene bosduivel achter de tralies te krijgen. Bevrijd van zorgen en animositeit vinden ze hun huis terug, dat ze vervolgens kunnen opknappen met hulp van de dieren en de dwergen die ze geholpen hebben. Ook de vos en de haas werken samen, immers, zegt het tegeltje aan de wand:  
 
‘Vriendschap
brengt geluk,
ruzie maakt
alles stuk.’
 
De lezer ondertussen heeft dan al een heleboel puzzels kunnen oplossen. Zoals: zie je welke sleutel heel anders is dan alle andere? Zie je over welke weg je in het hol van de vos kan komen? Welk meisje heeft de magische ring van Jan verstopt? Het zijn de opdrachten die je in veel doe-, vakantie- en knutselboeken kunt vinden, maar hier hebben we dan wel een hoger niveau. Meerwaarde is uiteraard het verhaal met sprookjeselementen, maar om dat nu een magisch avontuur te noemen…
 
Het oplossen van de puzzels zou een kleuter van een jaar of vier vrij snel kunnen gaan vervelen, vooral omdat ze vrij pittig zijn. Een weggetje vinden (gaan de kinderen het boek te lijf met een potlood?) is nog relatief eenvoudig. Maar één afwijkend iets of twee identieke dieren vinden op een heel volle, drukke pagina is andere koek. De voor- of meelezer kan dan meer de nadruk leggen op het verhaal, dat gepresenteerd wordt door onderstreepte zinnen met een grote(re) letter; de opdrachten, gericht aan ‘je’, staan er in een kleinere letter onder. Wat oudere kinderen zullen het oplossen van de kijkpuzzels en het wegen zoeken beter kunnen waarderen. Het oplossen van een puzzel of een raadsel helpt de helden van het verhaal bij een moeilijkheid of een opdracht, wat je een (heel) eind verderop in het boek kan brengen of juist ‘alleen maar’ naar de volgende pagina. Oklejak heeft die mogelijkheid er vernuftig in gestopt.
 
Alles bij elkaar is Het magische avontuur een boek dat ouders en jonge kinderen samen of alleen enkele genoeglijke uren kan bezorgen. En op een gegeven moment, ja, dan zijn de antwoorden wel bekend.
 
Marianna Oklejak: Het magische avontuur, Querido, Amsterdam 2019, 62 p. : ill. ISBN 9789045123844. Vertaling van Cuda Niewidy door Jo Govaerts. Distributie L&M Books 

© 2024 | MappaLibri