De Parijse fotograaf Thierry Colin is tevens actief als grafisch vormgever. Hij geniet bij ons enige bekendheid dankzij fotoboeken als À bords perdus (2008 (F-E-D) en Tje zu ba Myanmar (2011 (N-F-E) — beide uitgegeven bij Snoeck Uitgevers), maar is al veel langer actief in Frankrijk en het buitenland. In zijn fotografie exploreert hij wereldwijd verschillende culturen, met speciale aandacht voor de menselijke waarden en de biotoop waarin de mens zich ontplooit.
Daarbij krijgen landschap, milieu, landbouw en gezondheidszorg speciale aandacht. Als fotograaf brengt Colin een venster op de wereld, zijn foto’s vertellen stuk voor stuk verhalen die drijven op menselijke emoties. Enige duiding wordt tot een minimum beperkt, opdat de toeschouwer zelf naar het verhaal achter de foto zou graven. Daarbij werkt Colin uitsluitend in zwart-wit, wat de sfeerwerking en de contrastvorming van zijn fotografie ten goede komt.
Cuba, Marokko, Mauretanië, Tanzania, Kenia, Mongolië, China, India, Cambodja en natuurlijk Frankrijk zijn een aantal van de locaties waar hij al actief was om de grenzen van de waarneming te overschrijden. De sterke aanwezigheid van de derde wereld en de gezondheidszorg maakt dat Colins fotografie impliciet verbonden is met de gezondheids- en ontwikkelingshulp in die streken.
Waar À bords perdus over de ‘grenzen’ heen kijkt naar het dagelijkse leven in India, Cuba en Cambodja, focust Colin in Tje zu ba Myanmar (‘Bedankt Myanmar’) volledig op het vroegere Birma. Een hommage aan het land en zijn bewoners met foto’s uit de periode 2005-2011. De kijker wordt uitgenodigd om het pad van de reiziger te bewandelen, een initiatietocht die de verbeelding prikkelt.
‘Kom ons tegemoet, wij praten met u vanuit ons binnenste’ geeft het spirituele humanisme aan dat Colin nastreeft in zijn foto’s, waarbij emoties en spiritualiteit blijvend centraal staan. Contrast, schaduw en tegenlicht geven het geheel een idyllisch karakter, waarachter het harde dagelijkse leven schuilgaat.
De fotograaf benadrukt dat geen van de beelden geënsceneerd of bewerkt zijn. De fotografie van Thierry Colin tracht de verbeelding, introspectie en het omarmen van het humanisme te bevorderen.
‘Travelling to the borders so as to take our vision far away from our received ideas, letting ourselves be carried away by the moment’s moods, or by circumstances. Life then appears as it can be, breaking into the camera, to darken or enlighten man’s destiny.’
Thierry Colin: Tje zu ba Myanmar, Snoeck [Gent], 2011, 125 p. : ill. ISBN 9789461610232
© 2024 | MappaLibri