Alfabet

4+  Nog nooit verscheen er een ABC-boek dat zo compleet is als Alfabet. Charlotte Dematons heeft er drie jaar aan gewerkt en dat merk je. Over elk detail in dit tekstloze prentenboek is nagedacht.

Niet alleen voorwerpen met dezelfde beginletter zijn bij elkaar gebracht op één spread, ook werkwoorden zijn erop verbeeld. Van Apen die aan een Aanrecht een Aardbei Afwassen tot Zingende en Zagende Zeemeerminnen die een Zonnebril dragen en in Zitzakken Zitten. En over die apen heeft Charlotte Dematons lang moeten nadenken, want ‘er is geen aap die aap heet’, vertelt ze in de Grote Vriendelijke Podcast. Totdat ze langs een breiwinkel liep en daar gebreide apen zag. Dat was de oplossing! Dus nu zijn alle apen bij de A speelgoedapen en heeft ze bij de C een Chimpansee, bij de G een Gorilla en bij de O een Orang-Oetang getekend. En zo is Dematons heel consequent te werk gegaan. Er is ook geen bloem die bloem heet, dus bij de B staan in een Bloembak Bloembollen en leer je bij de C hoe een Campanula eruitziet, bij de D een Dahlia, bij de E een Edelweiss en zo verder.  
  
De meeste spreads zijn vol kleine grappige details en zorgen voor uren kijk- en zoekplezier. Maar gelukkig lenen zich sommige letters voor minder volle pagina’s, waardoor er een mooie balans is ontstaan tussen rust en drukte. Ook is er afwisseling in thematiek, omdat elke letter een eigen concept als basisbeeld heeft, waaromheen zich alles afspeelt: een Apenrots, Blauwe Bergen, een Cirkel, Eilandjes van Eigeel, de Lucht, een Molen, een Nest in de Nacht en een Zwarte Zee.
 
Als verbindende schakel loopt de letterdief door het boek en steelt op elke spread de letter en een voorwerp. Wat hij steelt, ontdek je pas op de volgende pagina (als je goed kijkt). De letters verzamelt hij in zijn rugzak en het voorwerp hangt hij om. Zo zie je hem steeds gekker gekleed gaan. Aan het eind hangt hij de gestolen voorwerpen aan de waslijn (die hij bij de letter W heeft meegenomen). De oplettende kijker ziet dat hij de Druiven bijna en de Roze koek helemaal heeft opgegeten en dat de Xantus alk is weggevlogen.
 
Handig is de bijbehorende website, waar je de namen van dit soort ingewikkelde vogels, maar ook andere dieren, bloemen en kunstvoorwerpen kunt opzoeken. Of je downloadt de App en houdt die boven het boek. Dan zie je hoe alles heet (via Augmented Reality) boven het boek zweven.  
 
Wat een fantastisch veelzijdig prentenboek is Alfabet. Hoewel het zonder woorden is, leent het zich goed voor de taalontwikkeling van verschillende doelgroepen: van kleuters die nieuwe woorden leren tot oudere kinderen die zoveel mogelijk woorden met dezelfde beginletter in één zin proberen te verzinnen. Bijvoorbeeld een Kleuterklas vol Kletsende en Knuffelende Kleuters met Krullen op hun hoofd (of Kaal zijn), die Kerst vieren in een Kring en op Kistjes, Krukjes of een Koelbox zitten. Het boek daagt uit om te spelen met taal en te zoeken naar alternatieven, bijvoorbeeld als een pijl-en-boog niet past bij de letter K. Wat zou dit dan zijn? Je gaat vanzelf allerlei verhaaltjes verzinnen en kunt je voorstellen dat dit ook heel erg leuk is om te doen met volwassenen die Nederlands leren. Een boek voor jong en oud dat in ieder huishouden, in elke klas en bibliotheek te vinden zou moeten zijn.
 
Charlotte Dematons: Alfabet, Hoogland & Van Klaveren, {Hoorn], 2020, [62 p.], ill. ISBN 9789089673275 

© 2024 | MappaLibri