Zeven leugens

Jane en Marnie zijn al sinds de middelbare school onafscheidelijk. Hun vriendschap begon vrij toevallig toen de populaire Marnie op de eerste schooldag voor Jane in de rij naar hun nieuwe klas stond. Sindsdien hebben de twee al heel wat watertjes doorzwommen, zo deelden ze als studentes een flat en ook na hun studies bleven ze samenwonen totdat Jane trouwde met Jonathan. Ook na Janes huwelijk bleven ze trouw contact houden en het is pas wanneer Marnie een relatie begint met Charles, dat de eerste barstjes in hun vriendschap komen. Dat komt omdat Jane Charles niet kan uitstaan. Hoewel hun wekelijkse afspraak om op vrijdagavond samen te eten gewoon doorgaat, nu met Charles erbij, voelt Jane dat er toch iets veranderd is in haar relatie met Marnie. Ze heeft het moeilijk om haar beste vriendin te delen met een man die ze niet goed genoeg voor haar acht. Maar uit liefde voor Marnie slikt Jane haar gevoelens voor de grove en arrogante Charles in. Dat had ze echter beter niet gedaan, want dan had Charles misschien nog geleefd.
   
Zeven leugens is het debuut van de Britse Elizabeth Kay, die haar carrière begon als assistent bij uitgeverij Penguin Random House. Kay kiest ervoor om het hele verhaal te vertellen vanuit het standpunt van Jane. Een interessante keuze, want het zorgt meteen voor twijfel bij de lezer. Die kent Jane nog niet en kan niet oordelen of de vrouw de waarheid spreekt of dat haar verhaal met een korreltje zout moet genomen worden. Het concept van de onbetrouwbare verteller zorgt – indien goed uitgewerkt – voor een extra dimensie.
 
Aanvankelijk weet de lezer heel weinig over Jane. In het eerste hoofdstuk bekent ze wel meteen haar eerste leugen, namelijk dat ze Charles helemaal niet mag. Dat roept ook bij Jane de vraag op of Charles nog in leven zou zijn geweest, mocht ze van in het begin eerlijk geweest zijn tegen Marnie. Dat Charles het einde van het boek dus niet haalt, is in het eerste hoofdstuk duidelijk. De gebeurtenissen die leiden tot zijn dood en de omstandigheden waarin hij is gestorven worden pas later bekend.
 
Met haar eerste leugen zet Jane wel een proces in gang dat leidt tot nog zes andere leugens die uitmonden in de dood van Charles. Kay zet de relatie tussen Jane en Marnie centraal, en ook al komen en verdwijnen er mannen in hun leven, toch komen de vrouwen steeds weer naar elkaar terug. Hun relatie wordt mooi beschreven met alle ups-and-downs die het leven brengt. Doordat alleen Jane aan het woord is, ken je echter enkel haar kant van de feiten en Kay laat op de juiste momenten doorschemeren dat er wellicht meer aan de hand is.
 
Kay heeft een mooie en vlotte schrijfstijl en samen met het onverwachte einde zorgt dit ervoor dat Zeven leugens een aangenaam boek is. Geen pure thriller, maar wel een boeiende psychologische roman die de gedachten en emoties van de hoofdpersoon centraal stelt.
 
Elizabeth Kay: Zeven leugens, Ambo/Anthos, Amsterdam 2020, 359 p. Vertaling van Seven Lies door Caecile de Hoog. ISBN 9789026348969. Distributie VBK België 

© 2024 | MappaLibri