Het huis met de kersenbloesem

Met deze puike, vlot geschreven vertaling – rechtstreeks uit het Koreaans – van de jonge koreanist slash taekwondokampioen Mattho Mandersloot – ontsluit het werk van de gevierde Koreaanse schrijfster Sun-mi Hwang zich eindelijk meer en meer voor het Nederlandstalige lezerspubliek. Sun-mi Hwang (1963) is in haar thuisland Zuid-Korea een grote naam, De kip die dacht dat ze kon vliegen (2000, vert. Gottmer 2014) werd in 27 talen vertaald en verwerkt tot een succesvolle anime alsook tot een musical. Voor haar boeken werd ze in binnen- en buitenland bekroond met literaire prijzen, tegenwoordig combineert ze het schrijverschap met een baan als professor literatuur aan de universiteit van Seoul.   

Meerdere titels uit haar oeuvre verwijzen naar dieren, zoals ‘De hond die durfde te dromen’ (nog niet in het Nederlands vertaald). Ook Het huis met de kersenbloesem is in inmiddels in Zuid-Korea uitgegroeid tot een klassieker. We herkennen thema’s uit Hwangs overige werk, zoals het belang van maatschappelijke hiërarchie (tevens typisch Koreaans): niet alleen zien we die onderverdeling bij de kinderen in hun onderlinge spel, maar ook in de maatschappij van toen (bv. in de positie van Kangs vader ten opzichte van zijn omgeving). Kenmerkend in meerdere van haar boeken is ook het belang van kip, haan en ei alsook het belang van vrijheid. ‘Wanneer is men vrij in het leven (in zijn jeugd? Bij ouderdom?)’ en ‘kan je het bestaan – de natuur - en zijn bewoners binnen een omheining dwingen?’ zijn enkele van de universele thema’s die Hwang ook nu weer met graagte de revue laat passeren.
 
Het huis met de kersenbloesem nu vertelt het verhaal van Dae-sun Kang, die aan het einde van zijn leven terugkeert naar het huis waarin hij zijn vroegste jeugd beleefde. Nadat hij wees was geworden, werd Kang geadopteerd door een Amerikaanse familie. Hij bouwde een carrière op en werd rijk. Nu is hij oud en ziek en wordt gekweld door een hersentumor, die hij minzaam aanspreekt met de naam ‘Meneer Knobbelmans’.
 
Door zijn jarenlange afwezigheid werd het huis een bouwval, de buren en hun kinderen namen bezit van de omliggende gronden en hielden er kippen, verbouwden groenten en gebruiken het als speelterrein. Kang, inmiddels oud en fragiel, voert een innerlijke tweestrijd tussen de verwachtingen die hij had bij aankomst, en de realiteit. Meer en meer laat hij zijn rigiditeit varen en begrijpen we beter welke rol het verleden ook vandaag nog speelt in het hoofd van Dae-sun Kang.
 
Het huis met de kersenbloesem
is een gevoelig verhaal over ouder worden, afstand nemen en tegelijk het leven omhelzen door de dingen te doen die je al zo lang wilde doen maar waar steeds geen tijd voor was. De korte hoofdstukken, hier en daar opgesierd met sobere tekeningen van de Japanse hedendaagse kunstenares Kazuko Nomoto (alias Nomoco), vertellen niet alleen chronologisch over hoe Kang het weerzien met het huis ervaart, ze leren ons ook de mens Kang kennen: herinneringen van vroeger pellen de harde schillen van zijn karakter af tot de begripvolle, gevoelige kern. En zo kent een roman die in aanvang een brommerige moppersfeer kende een onverwacht en mooi einde.
 
Sun-mi Hwang: Het huis met de kersenbloesem, Ambo/Anthos, Amsterdam 2020, 225 p. ISBN 9789026350894. Vertaling van Dwitteure golchitgeoriga sanda door Mattho Mandersloot. Distributie VBK België

© 2024 | MappaLibri