Een voor een

Zoals de titel al een beetje prijsgeeft is Een voor een Ruth Wares versie van het bekende Agatha Christie verhaal En toen waren er nog maar…. Het is een beproefd concept met een groep personages op een afgelegen locatie, er valt een dode en langzaam groeit het besef dat er een moordenaar in hun midden is. Vorig jaar gebruikte Lucy Foley het idee voor De jachtpartij en met Een voor een toont nu ook Ruth Ware dat het een onverslijtbaar en ijzersterk concept is.   

De aandeelhouders en werknemers van de populaire muziekapp Snoop trekken een weekendje naar het exclusieve skioord St. Antoine om er over een lucratieve overname te beslissen. Het gaat om de twee oprichters Topher St Clair-Bridges en Eva van den Berg, en hun respectievelijke assistenten Inogo Ryder en Ani Creswell, financieel directeur Rik Adeyemi, programmeur Elliot Cross, hoofd PR Miranda Khan, reclamegoeroe Tiger-Blue Esposito en jurist Carl Foster. Ook aanwezig is de zonderlinge Liz, die ooit voor Snoop werkte en 2% van de aandelen bezit. Het gezelschap verblijft in een luxueuze chalet die alleen bereikbaar is met een kabellift. Ze worden opgewacht door gastvrouw Erin en kok Danny.
 
De eerste avond verloopt aanvankelijk vrij gemoedelijk maar wanneer Eva uitpakt met een powerpointpresentatie waarin ze duidelijk stelt dat ze voor een lucratieve verkoop van Snoop is, worden de eerste barsten in het groepsgevoel duidelijk. Vooral Topher wil zijn bedrijf niet zomaar van de hand doen en al gauw ontstaan twee kampen. Wanneer de volgende dag het gezelschap gaat skiën, keert Eva niet meer terug naar de chalet. Computerspecialist Elliot kan het signaal van haar telefoon traceren naast de zwarte piste. Heeft Eva een tragisch ongeluk gehad of is er meer aan de hand? Wanneer er nog een lijk wordt ontdekt, is het duidelijk dat iemand wil beletten dat het gezelschap levend terugkeert in de bewoonde wereld. Daarbij krijgt de dader overwachte hulp van een lawine die de chalet helemaal afsnijdt van de wereld.
 
In haar vorige vijf boeken liet de Britse Ruth Ware al zien dat ze een spannend verhaal kan vertellen. Ook in Een voor een weet ze uitstekend het beklemmende gevoel bij de personages op te roepen wanneer duidelijk wordt dat er zich een moordenaar tussen hen bevindt en ze nergens naartoe kunnen. De werknemers van Snoop zijn allemaal jonge, harde zakenmensen die over lijken lijken te gaan en het is moeilijk om meteen sympathie voor hen te voelen. Dat lukt beter met Liz, die duidelijk buiten de groep valt en van wie het aanvankelijk niet duidelijk is waarom ze aanwezig is. Liz wordt door de anderen meestal genegeerd en trekt zich vaak terug op haar kamer. Objectieve toeschouwers zijn Erin en Danny, die als buitenstaanders een objectieve kijk op de groep hebben.
 
Het verhaal wordt afwisselend verteld door Erin en Liz. Ze zijn elkaars tegenpolen: Erin is de hartelijke, sociale en extraverte gastvrouw die het haar gasten naar de zin wil maken, zonderlinge Liz is de einzelganger en duidelijk tegen haar zin aanwezig. Hier en daar laat Ware aanwijzigingen achter zodat de lezer kan meespeuren en verdachten kan afstrepen. In het eerste deel van het boek brengt Ware de kanonnen in stelling en is er nog niet veel actie. Tijdens de ontknoping laat ze de teugels echter helemaal vieren en beland je plots in een actiethriller. De overgang is ietwat bruusk en staat haaks op het eerste deel van het boek, maar toch is Een voor een goed voor enkele uurtjes spannend leesplezier.
 
Ruth Ware: Een voor een, Luiting Sijthoff, Amsterdam 2020, 366 p. ISBN 9789024592487. Vertaling van One by One door Hanneke van Soest. Distributie: VBK België 

© 2024 | MappaLibri