Koningskind

12+ - Zo’n 3000 jaar geleden ten tijde van de legendarische koning Salomon. Hij was een rijk en machtig vorst, in zijn regeerperiode heerste vrede en welstand, ze wordt de gouden eeuw van het oude Israël genoemd. Hij werd geroemd om zijn wijsheid, maar er was een keerzijde aan Salomon. Hij hield van luxe en rijkdom, en zijn volk kreunde onder de zware belastingen om zijn bouwwoede en extravagante levensstijl te financieren. En hij hield van vrouwen. Niet alleen had hij een harem van een aantal honderden vrouwen, op zijn vele reizen bracht hij eenvoudige lieden een bezoek, waarop de vrouw of de dochter des huizes veelal 9 maanden later hun koningskind baarden.  

In Selma Noorts Koningskind wordt de jonge Lydia, ‘sterke armen, sterke benen, en een sterke geest’ ‘vereerd’ met het bezoek van Salomon. Als ze acht maanden zwanger is gaat ze weg van huis. Ze is 15 als Zissel geboren wordt, een meisje met een onvolgroeid armpje (haar reigerpootje) en later blijkt ook dat ze niet kan spreken. Lydia vindt onderdak bij een oude man, Steenhouwer, die nog meegewerkt heeft aan de bouw van Salomons paleis en het er wonderlijk genoeg levend vanaf gebracht heeft. Later wordt een ontsnapte slaaf, Jabin, in het gezinnetje opgenomen.  
 
Kort nadat Steenhouwer overleden is, baart Lydia een zoontje. Het wordt geboren op de dag dat een rijk gezelschap het dorp passeert, onder wie de vrouw van een van Salomons krijgsheren. Haar kindje wordt te vroeg geboren en het sterft. De vrouw is wanhopig want haar man zal haar opzij schuiven als hij dat te weten komt en een andere vrouw nemen. De oplossing dient zich echter snel aan, Lydia’s zoontje en de dode baby worden heimelijk verwisseld, Zissel wordt door het gezelschap meegenomen naar Sion om voor het kindje te zorgen. Ze slaagt erin ook Lydia mee te krijgen als min voor haar eigen kind.
 
Selma Noort maakt er een belangrijk punt van om het leven onder het despotisch bewind van een man die grote wijsheid toegeschreven wordt, goed te stofferen. De uitbuiting, de angst, de onderdrukking komen sterk uit de verf. En hoewel het legendarische salomonsoordeel dat de koning uiteindelijk zal vellen ruim bekend is, weet ze je vast te houden met haar vertelling. Het levensverhaal van deze kleine mensen boeit, Noort creëert van meet af aan een verontrustende, dreigende sfeer die hun leven overschaduwt.
 
Haar schrijfstijl is op sommige momenten knap beeldend – ‘Ongerustheid knaagde in haar buik als een rat in het riet aan een eendenkuiken.’ -- , maar vaak ook wat te star. De dialogen zijn weinig levensecht, vaak overweegt de nood om te informeren op de drive van de vertelling. Spijtig is ook de veelal nogal uitgesproken karaktertekening in goede, eenvoudige mensen en machtsbewuste, onmeedogende welgestelden.
 
Al met al een verhaal dat doet lezen, zonder echter hoge toppen te scheren.
 
Selma Noort: Koningskind, Leopold, Amsterdam 2020, 251 p. ISBN 9789025879488. Distributie Standaard Uitgeverij

© 2024 | MappaLibri