Geiger

De kleinkinderen van Agneta en Stellan Broman hebben er net een vakantie bij hun grootouders opzitten. Terwijl de twee zussen Lotta en Malin Broman hun respectieve gezinnen in de auto zetten op weg naar huis, rinkelt de telefoon bij de Bromans. Wanneer Agneta opneemt, hoort ze aan de andere kant van de lijn slechts één woord: ‘Geiger’. Zonder te aarzelen gaat Agneta naar de slaapkamer, haalt een zwart pistool uit haar nachtkastje en schiet Stellan Broman door het hoofd. Ze is net op tijd klaar om nog een laatste keer naar haar dochters te zwaaien die eindelijk de oprit afrijden. Wanneer Malin een kwartier later terugkeert omdat een van de kinderen haar pop is vergeten, treffen ze het lijk aan van Stellan. Van Agneta is geen spoor meer.  

Rechercheurs David Karlsson en Sara Nowak van de zedenpolitie surveilleren ondertussen in hun auto in de hoop hoerenlopers op heterdaad te betrappen. Na een interventie wordt Sara plots gebeld door haar collega en vroegere klasgenoot Anna, die nu bij de divisie Geweldsmisdaden werkt. Anna brengt haar op de hoogte dat Stellan Broman thuis is vermoord. Sara heeft met Lotta en Malin Broman op school gezeten en kent de familie erg goed. Stellan is immers niet zomaar iemand, hij was een van de bekendste Zweedse presentatoren en zijn jetsetfeestjes met belangrijke politici, kunstenaars of andere beroemdheden waren legendarisch.
 
Geiger is het debuut van Gustaf Skördeman die als scenarist, filmregisseur en producent voor de Zweedse televisie werkt. Dit boek moet het begin worden van een langlopende serie met Sara Nowak in de hoofdrol. Nowak is een interessant personage, ze werkt ze bij de zedenpolitie en heeft – naar eigen gevoel – incompetente bazen, ze is getrouwd met Martin en heeft twee kinderen. In haar werk komt ze vastberaden en zelfs agressief over, in tegenstelling tot haar privéleven, waarin ze kampt met onzekerheden en twijfels. Skördeman heeft van Sara een menselijk, niet echt sympathiek karakter gemaakt, want hier en daar komt ze een beetje te negatief over.
 
In Geiger wordt Sara teruggekatapulteerd naar haar tienerjaren, toen ze veel tijd doorbracht bij de rijke Bromans, bij wie haar moeder Jane, een Poolse immigrante, poetste. Ze heeft altijd opgekeken naar de Bromans, maar wanneer ze dieper in het verleden begint te graven, beseft Sara dat de Bromans geheimen hebben. Stellan blijkt al snel in het boek de spilfiguur te zijn geweest in een complot dat zijn wortels heeft in de Koude Oorlog. Hoe dieper Sara graaft, hoe meer ze blootlegt van een internationaal spionagenetwerk dat nu plots weer wordt geactiveerd. Maar waarom na al die jaren?
 
Geiger is een combinatie van een scandinavische noirthriller met een spionagethriller à la John Le Carré. Het boek is niet altijd even opwindend want je krijgt heel veel geschiedenis en feiten mee over de Koude Oorlog, de Sovjet-Unie, de DDR, mensenhandel, prostitutie of politiek. Skördeman schrijft gedetailleerd en hoewel er op zijn research niks valt af te dingen, haalt dit de spanning wel naar beneden. Gelukkig focust hij op het einde wel volledig op de plot en de spanning in een finale die zo uit een Hollywoodfilm lijkt te stammen.
 
Gustaf Skördeman: Geiger, Cargo, Amsterdam 2021, 428 p. ISBN 9789403108919. Vertaling van Geiger door Lammie Post-Oostenbrink. Distributie Standaard Uitgeverij

© 2024 | MappaLibri