Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

3+ - Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke) is helemaal gewijd aan honden in alle soorten en maten. Dit nieuwe prentenboek is zeer ‘herkenbaar Kitty Crowther’: haar kleurgebruik en potloodtekeningen haal je er zo uit. Nieuw zijn de fluo-oranje pagina’s die hier en daar de aandacht opeisen.  

Millie is helemaal in de ban van honden. Dat zie je aan alles: de inrichting van haar kamer, met haar speelgoed-opwindhond en de hond op wieltjes. Ze heeft een tapijtje met een hond, haar pantoffels zijn hondjes, de kaders tonen hondjes en ook het peper- en zoutvaatje en haar mok verbeelden een hondje. Na veel aandringen mag ze tegen alle verwachtingen in van mama toch een echte hond.
 
Het boek brengt veel gevoelens aan het licht: de euforie over het hebben van een hond wordt vrij snel de kop ingedrukt. Er is de druk van de groep, het pijnlijke uitlachen door de meisjes van de chique school. Millie doet iets vervolgens iets ergs en krijgt spijt. Crowther maakt er gelukkig allemaal niet te veel spel van. Hoe beïnvloedbaar kinderen zijn, spreekt trouwens ook uit de tekeningen: de meisjes zijn er allemaal min of meer hetzelfde uit: de strik is duidelijk in de mode en het strokenrokje is ook gangbaar. Het grote verdriet, het buitengesloten worden zijn herkenbare gevoelens die de lezer zeker zullen aanspreken. Fijn is dat Millie het hondje uit de massa viervoeters die het asiel te bieden heeft, kiest dat als enige met zijn kont naar hen gekeerd staat. Na haar fout herpakt ze zich ook, en doet haar zin, wars van de andere meisjes op school. Een oudere heer zorgt vervolgens voor een nieuwe wending…
 
Het boek is een lust voor het oog. Crowthers unieke illustratiestijl in combinatie met het ongedwongen verhaal leest heel prettig. De geborgenheid die Millie met het hondje ervaart, spreekt erg uit het gebruik van kleur en licht, bijvoorbeeld op de prent waar het regent. Verder last ze fijne blinde vlekken in: Waar is Bert, de vader van Millie? Wat scheelt er aan mama dat ze twee pilletjes tegen de hoofdpijn neemt? Waarom verandert mama van gedacht over de hond en waarom is het dan toch een goed idee dat Millie een hond heeft? Crowther neemt de lezer en het kinderleven serieus, dat blijkt eens te meer uit dit nieuwe prentenboek.
 
Kitty Crowther: Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke), De Eenhoorn, Wielsbeke 2021, 56 p. : ill. ISBN 9789462915985. Vertaling van Je veux un chien et peu importe lequel door Bart Moeyaert

© 2024 | MappaLibri