Hell of a Book

De dichter en romanschrijver Jason Mott (1978) is geboren en getogen in Bolton, North Carolina. Hij liep school in het nabijgelegen Wilmington en haalde daar een Bachelor of Fine Arts in Fiction en een Master of Fine Arts in Poetry aan de University of North Carolina Wilmington.

Na twee poëziebundels debuteerde hij als romanschrijver met de dystopische roman The Returned (2013, De teruggekeerden), verfilmd als televisieserie onder de titel Resurrection. Na The Wonder of All Things (2014) en The Crossing (2018) werd Mott laureaat van National Book Award met Hell of a Book (2021).

Met als ondertitel The altogether factual, wholly bona fide story of a big dreams, hard luck, American-made mad kid, wordt de toon gezet van een donker getinte, absurde en speelse roman, waaraan Mott tien jaar gewerkt heeft. Hij combineert de verhaallijnen van een anonieme auteur op publiciteitstournee, het levensverhaal van de jonge Soot die voortdurend om zijn huidskleur gepest wordt en de voortdurende aanwezigheid van The Kid, een aan de verbeelding ontsproten kind dat als klankbord fungeert voor de auteur. Een zwarte cast met her en der biografische elementen.

Kunst, beroemdheid, famile en wat het betekent om als zwarte Amerikaan door het even te gaan zijn centrale thema's in het boek. De Black Lives Matter-beweging geldt voor Mott als een bron van inspiratie om het structurele racisme en de tol die de Afro-Amerikaanse bevolking daarvoor betaalt aan te kaarten. Een bekroond boek dat Mott bovendien opdraagt aan alle misfits:

'I’d like to dedicate this award to all the other mad kids, to all the outsiders, the weirdos, the bullied, the ones so strange that they had no choice but to be misunderstood by the world and by those around them [;] the ones who, in spite of this, refuse to outgrow their imagination, refuse to abandon their dreams and refuse to deny, diminish their identity or their truth or their loves. Unlike so many others.'

Jason Mott: Hell of a Book, Dutton, New York, 2021, 319 p. ISBN 9780593185865. Distributie Penguin RandomHouse International

© 2024 | MappaLibri