Morgen gaan we verhuizen

Maayken Koolen studeerde af aan de schrijversvakschool, richting poëzie. Daarvóór volgde ze de richting beeldhouwen aan de kunstacademie. In het prentenboek Morgen gaan we verhuizen zet ze beide ervaringen in.  

Voor haar tekenwerk hanteert ze een gemengde techniek met onder meer waterverf en wasco. Het opvallendst zijn de doorschijnende figuren en objecten, waardoorheen je de omtrekken van andere voorwerpen kunt ziet. Nog opvallend zijn de drukke composities: de kamer van Oscar staat vol knuffels en auto’s, de keuken overvol spullen en de woonkamer werkelijk boordevol. Dat is niet zomaar. Oscar en zijn mama gaan namelijk verhuizen. Natuurlijk neemt hij zijn lievelingsdier mee: de kameleon Sam. Op het moment dat hij die in de speciaal ervoor gemaakte doos wil stoppen, blijkt Sam verdwenen.
 
Oscar begint een wanhopige zoektocht en natuurlijk kan de kijker meezoeken. Dat is een hele uitdaging: Sam is ‘kampioen verstoppertje’, als kameleon kan hij zijn kleur aanpassen aan de omgeving. Komt daarbij dat elke ruimte overvol staat. Een leuke vondst is dat vooral Sams oog je helpt om hem te vinden. Overigens heeft Maayken Koolen al wat ervaring in het genre: ze publiceerde eerder meerdere zoekboeken, waaronder De ontvoering van Mona Lisa en De schat van schele karel (Clavis, resp. 2012, 2013)
 
De verhuiscontext is  heel herkenbaar, net als Oscars angst als hij Sam kwijt is, een gevoel dat ook goed in beeld is gebracht. Op zeker ogenblik werd ik wel even uit het verhaal getild, toen Oscars mama voorstelde een ander dier te kopen of een raceauto met afstandsbediening ter vervanging van Sam, een voorstel dat toch wel vragen oproept.
 
Morgen gaan we verhuizen is een speels zoekboek, waarin de zoekopdracht goed geïntegreerd is in het verhaal, zonder dat die echt verrassend of origineel in beeld of onder woorden is gebracht.
 
Maayken Koolen: Morgen gaan we verhuizen, Querido, Amsterdam 2022, 28 p. : ill. ISBN 9789045126838. Distributie L&M Books

© 2024 | MappaLibri