De grote egel en de kleine egel. Wacht nog even!

3+ - Het is al laat op de dag als grote egel en kleine egel op weg zijn naar huis. ‘Wacht even, grote egel!’, roept de kleine, ‘zullen we wachten tot de zon is ondergegaan?’. Dat doen ze, voor ze weer verder gaan. Even later: ‘Wacht even, grote egel!’, en ze wachten tot de maan tevoorschijn komt, en opnieuw om de geur van de veldbloemen op te snuiven, om de uilen goedenacht te zwaaien, om de sterren te tellen… Tot kleine egel ten slotte inslaapt.  

Wacht nog even!
Is een lief en herkenbaar goedenachtverhaal, dat steunt op de herhaling van kleine egels pogingen om de weg naar huis zo lang mogelijk te rekken en grote egels onvermogen om ‘nee’ te zeggen. De grote aantrekkingskracht van dit prentenboek zit in de weergaloze prenten. Britta Teckentrup maakt schitterende beelden, grotendeels in de gedempte kleuren van het avondlicht, maar waarin het warme oranje-rood van de ondergaande zon en verderop een helder nachtblauw de bladzijden doen oplichten.
 
De prenten zijn gedetailleerd uitgewerkt en subtiel geschakeerd, maar de egels zijn meestal duidelijke focuspunten, wat de prenten ook voor peutertjes goed leesbaar maakt. Bovendien zullen de vele leuke details ook de jongsten niet ontgaan. Misschien roept de prent van grote en kleine egel die wachten tot de zon onder is, wel de herinnering op aan Ernest H. Shepards iconische prent van Winnie de Poeh en Knorretje die in de avondzon op huis aan gaan. Herkenning zal er zeker zijn wanneer op de laatste bladzijde blijkt dat de nachtdiertjes die her en der in de prenten opdoken, de egels naar huis zijn gevolgd. En je vraagt je ook af wat de eeuwig bezige mieren nu eigenlijk meedragen op het achterplat.
 
Dat is het mooie aan Teckentrups prenten, ze zijn speels, eenvoudig maar gesofisticeerd en met voldoende diepte om de blik van kinderen zowel als volwassenen vast te houden.
 
Britta Teckentrup: De grote egel en de kleine egel. Wacht nog even!, Hoogland & Van Klaveren, Amsterdam 2022, 28 p. : ill. ISBN 9789089673749. Vertaling van Der grosse und der kleine Igel : Warte doch mal! door Berd Ruttenberg. Distributie Pelckmans Uitgevers

© 2024 | MappaLibri