Ze hadden hun schaapjes geteld

6+ - In het nieuwe kinderboek van Benny Lindelauf (Sittard, 1964) is een ingetogen kerstvertelling in een betoverend decor geplaatst. De werking van dit decor, dat bestaat uit de suggestieve, deels panoramische, aquarellen en gemengde technieken van Marieke Nelissen, leidt zo’n beetje tot een theatereffect. Je luistert als het ware in het donker naar een verhaal en kijkt tegelijk naar het nachtelijk landschap waarin het zich afspeelt.  

Oorspronkelijk was Ze hadden hun schaapjes geteld dan ook voor een theaterproductie geschreven. Lindelauf maakte de tekst voor een muzikale voorstelling van jeugdtheatergroep ‘Het Laagland’ en ‘philharmonie zuidnederland’ en trad in de voorstelling zelf als verteller op. Het vertel-theater voor kinderen bloeit de laatste tijd. Het gaat vaak om handzame beknopte producties die daarom geschikt en betaalbaar zijn voor scholen. Omdat de vertelling, de tekst, de boventoon voert, is dit theater wellicht een goede prikkel voor kinderen om ook eens een tekst ‘in boekvorm’ uit de bieb te halen. In een hoekje met een boekje komt de innerlijke ‘voorstelling’ steevast vanzelf tot stand.
 
Wat de gemengde technieken van Marieke Nelissen betreft: heel fraai zijn haar sterrenhemels. Zoals bekend is de sterrenhemel niet onbelangrijk in de kersttijd. Het lijkt erop dat Nelissen de uit het etsen bekende aquatint-techniek gebruikte om een fonkelende woestijnnacht te verbeelden. Lindelauf gaat het kerstcliché gelukkig uit de weg. De locatie van de vertelling is weliswaar de ruige heuvelachtige omgeving van Bethlehem, maar ingrediënten uit het al te bekende kerstverhaal zijn slechts mondjesmaat en onnadrukkelijk aanwezig.
 
Centraal in het vertelde staat het meisje Gili. Zij is op pad met haar vader, opa en broers en de schapenkudde. De dieren zijn in een schaapskooi gedreven. Het is een ijskoude decembernacht; iedereen slaapt bij een groot vuur. Nou ja, niet iedereen. Gili is wakker en piekert over een medaillon dat zij verloren heeft. In de hanger zit een portret van haar overleden moeder. Zonder de anderen wakker te maken, gaat zij zoeken in de schaapskooi. Zij vindt het medaillon, maar dan ontsnapt opeens haar lievelingsschaap Brekebeen uit de kooi. Wat volgt, is een gevaarlijke zoektocht door de duisternis. In het spoor van het schaap komt Gili onder meer een wolf tegen. Het noodlot ligt op de loer.
 
Het decor bewijst dan weer zijn dramatische diensten. Het zal voor kinderen heel spannend zijn om in het grillige landschap waar Gili door dwaalt de subtiel ‘verborgen’ verschijningsvormen van de levensgevaarlijke wolf te ontdekken. Toevallig ook nog eens actueel in de Lage landen, die jagende wolf.
 
Hoewel op cruciale momenten opeens een verhelderend licht Gili te hulp komt en hoewel Maria en Jozef op een zeker moment voorbij komen sjokken, is dit ‘Bijbelse’ niet of nauwelijks echt met de vertelling verweven. De lezers mogen de relatie met het kerstverhaal zelf invullen of gewoon negeren. En dat maakt Ze hadden hun schaapjes geteld geschikt voor kinderen en ouders van alle denominaties.
 
Benny Lindelauf, Marieke Nelissen: Ze hadden hun schaapjes geteld, Querido, Amsterdam 2022, 51 p. : ill. ISBN 9789045128016. Distributie L&M Books

© 2024 | MappaLibri