Nederlands proza

BOEKEN NR. 12, NOVEMBER 2016

Anja Feliers: Kwijt

door Jooris van Hulle

Met Kwijt, de zesde roman rond psychologe Kathleen Verlinden, graaft Anja Feliers diep in het verleden van de personages, die zonder uitzondering geconfronteerd worden met hun verleden. Sleutelzin in deze thriller is wat Sylvie, die samen met haar zus Xanne op zoek gaat naar wat zowat een kwarteeuw geleden gebeurd is met haar moeder Elise, op een zeker moment op een briefje te lezen krijgt: ‘What happened in the past, must stay in the past’.   
Sylvie was zeven toen haar moeder zelfmoord pleegde aan het kanaal. Mede door haar naamsbekendheid – zij is radiopresentatrice, mediafiguur en fotomodel - komt ze er achter dat haar moeder misschien nog in leven is. Dat haar dochtertje Josje , die door een ongeval dat plaats heeft gevonden bij in de garage van haar opa half blind is geworden, angstaanvallen krijgt omdat ze ervan overtuigd is dat ze ’s nachts op haar kamer bezoek krijgt, neemt Sylvie aanvankelijk niet ernstig. Gaandeweg wordt duidelijk dat er meer aan de hand is. Als Xanne dan via een medium verneemt dat haar grootvader niet door een ongeval is omgekomen en dat haar moeder nog in leven zou zijn, worden de familiegeheimen ontrafeld. Parallel aan deze verhaallijn verneemt de lezer ook meer van de persoonlijke zorgen die Kathleen, de vertellende ik-figuur in de roman, bezig houden. Met veel vallen en opstaan komt ze ertoe haar liefdesleven weer op orde te krijgen.
 
Kwijt vraagt een aandachtige lectuur. Anja Feliers maakt de plot van haar thriller behoorlijk ingewikkeld en neemt daarbij op een aantal momenten bochten die de geloofwaardigheid niet steeds ten goede komen. De kluwen van verhaaldraden wordt niet steeds even nauwkeurig uitgewerkt. Toch blijft Kwijt een roman die, binnen de spanningsboog die wordt opgebouwd, de lezer die van psychologische thrillers houdt, zal weten te boeien.
 
Tielt : Lannoo 2016, 362 p. ISBN9789401437783 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, JULI 2018

1793

Niklas natt och Dag

Bij storm aan zee

Philipp Blom

Jouw huid

Jeroen Theunissen

Spoken in Moskou

Joseph Roth, Gerda Dendooven (ill.)

Zus

Jan Lauwereyns

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2018

Blokje om

Judith Vanistendael

Het leven achter de dingen

Daan Remmerts de Vries

Kwie kwie kwie kwie kwie

Camilla Dreef, Liset Celie (ill.)

Nu is later vroeger. Een boek over de tijd

Joke van Leeuwen

woorden temmen, 24 uur in het licht van Kila&Babsie

Kila van der Starre, Babette Zijlstra

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri