Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

Rachel Ignotofsky: Meisjes en kunst. De 50 meest vernieuwende vrouwelijke kunstenaars wereldwijd

door Eline Van laethem

12+ - Doet de naam Faith Ringgold een belletje rinkelen? Deze artiest, die bekend werd door verhalen, textielkunst en schilderkunst te combineren, kwam op voor meer zwarte, vrouwelijke kunstenaars in New Yorkse musea voor hedendaagse kunst. En Shirin Neshat? Deze Iraanse fotografe en filmregisseur ziet kunst als een krachtig politiek medium, en stelt er onder andere de politieke onderdrukking in Iran mee aan de kaak.

Al eeuwen geven vrouwelijke kunstenaars vorm aan de (kunst)wereld met innoverende en uitdagende ideeën. Helaas klinken hun namen ons vaak minder bekend in de oren dan die van mannelijke collega’s. Daar wil Meisjes en kunst, een charmant en origineel geïllustreerd boek, verandering in brengen door vijftig inspirerende vrouwen uit de kunstwereld in de kijker te zetten.

Het boek wordt gekarakteriseerd door een grote verscheidenheid, in zowel de artistieke als de culturele achtergrond van de kunstenaars die voorgesteld worden. Ignotofsky beperkt zich niet tot schilders, maar introduceert ook beeldhouwers, fotografen, architecten en ontwerpers, en ze geeft een stem aan vrouwen afkomstig uit de hele wereld. Wat de kunstenaars in het boek verbindt, is het feit dat ze hun artistieke talenten gebruikten om pijnlijke waarheden aan het licht te brengen, onrecht bespreekbaar te maken of nieuwe paden in de kunstwereld te verkennen. Ze moesten vaak afrekenen met seksisme, klassendiscriminatie of racisme voor hun kunst serieus genomen werd.

Aan elke artiest worden twee pagina’s gewijd. Deze krijgen per artiest telkens een specifieke kleur, wat structuur en levendigheid brengt in het geheel. Op de linker pagina zien we een kleurrijke en unieke portrettekening, waarrond een aantal korte weetjes zweven over de persoon die centraal staat. Onder dit portret staat telkens een inspirerende quote, die de visie van de artiest belicht.

Terwijl de linker pagina vooral visueel aantrekkelijk is, staat op de rechterpagina informatie centraal: Ignotofsky introduceert er een bondige maar volledige biografie van de kunstenaar. We lezen waar de persoon opgroeide, met welke kunstvorm ze geassocieerd wordt en op welke manier ze een verschil probeerde te maken. Ignotofsky slaagt erin het leven van de artiesten levendig te beschrijven, vooral omdat ze focust op het belang van de artiest voor de (kunst)wereld. Bovendien worden ook de randen van deze rechterpagina’s verrijkt met fijnzinnige en originele tekeningen.

Af en toe worden de biografieën onderbroken door pagina’s over de basisprincipes van kunst en vormgeving en over de vertegenwoordiging van vrouwen in musea. Deze informatie lijkt soms wat overbodig of irrelevant voor het centrale opzet van het boek, zoals een overzicht van kunstgereedschap. Wel zijn deze intermezzo’s in dezelfde kleurrijke, originele stijl gebracht als de rest van het boek.

Meisjes en kunst is een aanrader voor iedereen met een interesse in kunst, geschiedenis en/of feminisme.

Rachel Ignotofsky: Meisjes en kunst: de 50 meest vernieuwende vrouwelijke kunstenaars wereldwijd, Van Halewyck, Antwerpen 2019, 127 p. : ill. ISBN 9789463831147. Vertaling van Women in arts: 50 fearless creatives who inspired the world door Lies Lavrijsen. Distributie Pelckmans Uitgevers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Buiten beeld

Jurriaan van Eerten

De allegorische microfictie van Cynan Jones

Het landschap als een spiegel

De schrijver is een alleenstaande moeder

Hagar Peeters

Schelmen van het Oude Hof

Mateui I. Caragiale

Zon

Peter Verhelst

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

De koudste winter

Tine Mortier, Alain Verster (ill.)

De man met de zeegroene ogen

Koos Meinderts, Sanne te Loo (ill.)

dier boek. ik lees van aas gier tot zee draak

Coco & June

Het beest met de kracht van tien paarden

Lida Dijkstra, Djenné Fila (ill.)

Stel dat...

Alastair Reid, JooHee Yoon (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri