Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2023

Matthijs Meeuwsen, Paco Vink (ill.): Een slijmzoen voor je oma. De tofste zeedieren die niemand kent

door Elke Brand

9+ - Een inmiddels algemene uitspraak over onze wereld, is dat er meer bekend is over de maan dan over de diepzee. Naar schatting is negentig procent van de dieren die onder water leven nog niet ontdekt. We kunnen nog zoveel leren over en van onze eigen zeeën ‘In zo’n gigagrote oceaan is het simpel verstoppertje spelen’, zegt de Matthijs Meeuwsen hierover in de inleiding van Een slijmzoen voor je oma. De tofste zeedieren die niemand kent. De ondertitel is een mooie uitdaging voor iedereen die het boek wil gaan lezen. Vooraf hoop je dat je vást wel een aantal dieren kent, maar dit zou nog wel eens tegen kunnen vallen.  

De kleurrijke, natuurgetrouwe illustraties van Paco Vink helpen wel bij het herkennen van een aantal wezens die zo uit een sciencefiction film zijn aan komen zwemmen. De beelden zijn een verrijking voor de tekst. Sommige dieren zou je best eens van dichtbij willen bekijken. Van andere dieren ben je blij dat je ze niet zomaar tegen zult komen. Veel van de beesten uit de diepzee, kunnen vanwege drukverschil niet naar boven komen. In het echt zul je een deel van de dieren uit dit boek mede daarom nooit tegenkomen. Wat een feest dat de lezer hen nu alsnog kan leren kennen.
 
Ieder hoofdstuk start met een illustratie. Dan wordt de lezer overspoeld met boeiende informatie. Stoppen met het lezen van dat hoofdstuk blijkt vervolgens eigenlijk onmogelijk. Want hoe loopt het af voor de ‘zwaarbewapende pistoolgarnaal die de schrik is van elk rif’? Of hoe zit het eigenlijk met de naamgever van dit boek? ‘De slijmprik met zijn enge sprieten en akelige tanden’. Een dier dat al 300 miljoen jaar niet veranderd is, 36 uur zonder zuurstof kan, vissenkieuwen dichtslijmt en voorouder is van alle schepsels met een skelet. Of de koekjessnijder, die zijn tandafdrukken in haaien, walvissen en zeeolifanten achterlaat. Angstaanjagend!
 
Er wordt gelukkig afgewisseld met dieren waar je minder angstig van wordt, maar die even indrukwekkend zijn. Zoals de warana, een zeeschildpad die vijftien jaar lang precies onthoudt waar ze geboren is, zodat ze daar haar eigen eieren ook kan leggen als ze oud genoeg is. Of het zeepaardje met zijn meekleurende camouflagecellen en handige krulstaart, dat maar anderhalve meter per uur kan zwemmen en eten dat toevallig langskomt vlug naar binnen slurpt.
 
De informatie beperkt zich niet tot enkel het dier waar het hoofdstuk over gaat, maar ook de leefomgeving en de dieren waarmee ze samen leven komen langs. Ieder hoofdstuk bevat tot slot een klein kader, waarin een nog een weetje wordt uitgelicht.
 
Matthijs Meeuwsen is journalist en schrijft voor National Geographic Junior en Wild van Freek. De heldere, humoristische en soms populaire taal uit zijn kinderboekendebuut, past goed in dat rijtje. De stijl varieert door het boek heen. Met hier en daar een grappige dialoog of een fictief interview met of over een dier. Deze opzet doet bij vlagen denken aan de literaire non fictie van Bibi Dumon Tak of Edward van de Vendel.  
 
Fans van het dierenrijk, kunnen smullen van Een slijmzoen voor je oma. Hopelijk is Meeuwsen al begonnen aan zijn volgende boek.
 
Matthijs Meeuwsen en Paco Vink. Een slijmzoen voor je oma. De tofste zeedieren die niemand kent, Querido, Amsterdam 2023, 157 p. : ill. ISBN 9789045128160. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri